Home » Cultură » Suveniruri de sfarsit de an

Suveniruri de sfarsit de an

Publicat: 16.07.2007
Decembrie este, pentru cei mai multi dintre noi, o luna fasta, care incheie socotelile cu un an nu intotdeauna fast, domoleste sau stinge conflicte, obliga la mai multa omenie si la ganduri mai inalte, viseaza la sarbatori mult asteptate si promite un an mai curat, mai ingaduitor si mai generos. Doar istoricii isi mai aduc aminte, poate, in asemenea momente, ca, de-a lungul timpului, decembrie n-a fost numai o luna a cadourilor.

Comemorand, la aceasta rubrica, evenimente ale secolului XX petrecute in decembrie, va adu­cem in fata ochilor, gratie peliculei fotografice, ca­te­va dintre cele care au daruit oame­nilor bucurie, incredere si speranta: mo­men­tul desco­peririi Polului Sud de catre Amun­dsen, cel prilejuit de inche­ie­rea lucrarilor Conci­liului Vatican II, sarba­tor­irea golului cu numarul 1.000 al lui Pelé si o pasnica intalnire america­no-so­vie­tica in spatiu in timpul Razboiului Rece.

Le puteam adauga altele, precum nebuna sarbatoare din prag de An Nou 1940 de la New York, lansarea pe piata modei a lui Karl Lagerfeld si Yves Saint Laurent in decembrie 1954, casatoria regelui Baudouin I al Belgiei cu regina Fabiola (15 decembrie 1960), inaugu­rarea Jocurilor Prieteniei de la Abidjan (24 decembrie 1961) sau faimosul recital al formatiei Rolling Stones in cadrul show-ului TV Rock’n’Roll Circus, din 10 decembrie 1968 – iar lista si-ar avea aici doar inceputul.

Nu pot fi trecute insa sub tacere, chiar daca n-au ce cauta intr-un album cu suveniruri din prag de An Nou, eve­ni­mente ce tin de partea intunecata a vietii si a istoriei. Este destul sa po­menim de atacul japonez de la Pearl Harbour, din 7 decembrie 1941, sau de asasinarea lui John Lennon la 8 decembrie 1980, pentru ca memoria noastra sa nu se mai poata simti ino­centa nici chiar in aceste zile. Nu ne ramane decat sa speram ca ultimele intamplari sumbre din decembrie s-au consumat in secolul XX.

foto: Guliver, Keystone

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase