Home » D:News » Oamenii au abandonat strigatele puternice in favoarea actului vorbirii

Oamenii au abandonat strigatele puternice in favoarea actului vorbirii

Oamenii au abandonat strigatele puternice in favoarea actului vorbirii
Publicat: 24.07.2008
Toate grupele de primate formate din cimpanzei, gorile, urangutani si oameni prezinta saci vocali prin care trece aerul. Acesti saci au evoluat in timp, avand rolul de amplificare a strigatelor. In cazul oamenilor, noi cercetari sugereaza ca structura anatomica s-a micsorat considerabil, avand ca rezultat doar prezenta unor urme atrofiate ale acestor saci vocali si, in consecinta, strigate mult mai slabe decat ale celorlalte primate.

Noua descoperire evidentiaza modul in care evolutia umana a ales sa sacrifice volumul si intensitatea strigatelor emise de primate in favoarea abilitatii de a comunica si de a vorbi cu alti indivizi, specifica oamenilor.
Aceasta adaptare a permis primilor oameni sa comunice mai usor in timpul vanatorii, fara a fi auziti de vanat sau de catre rivali.

Cercetatorii au mai descoperit ca sacii mari aerieni ai stramosilor hominizilor aveau trei scopuri principale. In primul rand, serveau ca amplificatori de sunete, in al doilea rand,cu ajutorul lor se puteau modula sunetele si, in final, sereveau pentru vocalize.
In prezent, vocile barbatilor se incadreaza intre 80-120 hertzi, pe cand intensitatea vocii femeilor acopera un spectru mai mare, undeva intre 180-250 hertzi.

Sursa: Discovery

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase