Home » D:News » Criogenia salveaza dihorii de la disparitie

Criogenia salveaza dihorii de la disparitie

Criogenia salveaza dihorii de la disparitie
Publicat: 04.09.2008
Doua de femele de dihor cu picioare negre din cadrul Smithsonian’s National Zoo, au dat nastere fiecare cate unui pui. Pana aici nimic nou, cu exceptia faptului ca ambii dihori tati au murit, unul in anul 1999 iar celalalt in 2000. Nasterea puilor este o premiera mondiala a geneticii care a inregistrat astfel un nou succes in lupta pentru salvarea animalelor pe cale de disparitie.

Dihorul cu picoare negre este una dintre cele rare animale din intreaga lume. Daca odinioara, micutul carnivor stapanea intinsul ecosistem al preeriilor Americii de Nord, in prezent nu mai supravietuiesc decat cateva sute de exemplare.Cauza declinului a fost data de agricultura chimizata pe suprafete mari de teren precum si diminuarea habitatului cainilor de preerie, principala specie de rozatoare cu care se hraneste acest dihor.
In prezent autoritatile americane au implementat un program destinat salvarii de la disparitie a  acestor mamifere specifice Americii de Nord.

Denumit Black-Footed Ferret Species Survival Plan, acest program se deruleaza pe teritorile statelor Dakota de Sud, Wyoming, Montana, Colorado, Utah si Arizona. Cu toate ca din anul 1989 pana in prezent, circa 500 de dihori s-au nascut in captivitate, specialistii americani se tem de slabirea diversitatii genetice si in consecinta au dezvoltat fecundarea in vitro.

Cu ajutorul acestei metode s-au nascut 130 de pui de dihor, dupa ce mamele lor au fost inseminate cu sperma recoltata de la diversi masculi.  Nasterea celor doi pui reprezinta un succes in premiera, datorita faptului ca materialul genetic recoltat msculilor a fost pastrat in coditii de criogenie timp de mai multi ani.

Sursa : Science Daily
 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase