Home » D:News » LHC a murit! Traiasca LHC!

LHC a murit! Traiasca LHC!

LHC a murit! Traiasca LHC!
Publicat: 21.10.2008
Dupa ce in urma cu mai putin de doua luni a creat un val de isterie in randul celor mai putin obisnuiti cu tainele fizicii, acceleratorul de particule de la Geneva a trebuit sa fie inchis din cauza problemele survenit la unul dintre magnetii superconductori. Chiar daca defectiunea va impiedica functionarea normala a acceleratorului, oamenii de stiinta prezenti la Geneva au tinut sa inaugureze uriasa masinarie.

Experimentul care a scos din buzunarele celor 20 de tari membre CERN peste 4 miliarde de euro, a fost inaugurat astazi in prezenta oficialilor tarilor implicate in uriasul proiect. Chiar daca LHC ar fi trebuit sa aduca lumina asupra unor intrebari fundamentale din lumea fizicii, legate de formarea Universului si de evolutia acestuia, problemele tehnice au dus la oprirea temporara a acestuia.

LHC trebuia pornit in 26 noiembrie 2007, dupa ce fusese amanat, in prealabil, de mai multe ori. Acesta a esuat, insa, datorita unui accident survenit tot in urma unei defectiuni la sistemul de racire. Acesta a explodat in uriasul tunel construit in aropiere de Geneva, fara a produce victime sau pagube insemnate.

Sursa: BBC

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase