Home » D:News » Hubble a surprins “focuri de artificii” dintr-o nebuloasa

Hubble a surprins “focuri de artificii” dintr-o nebuloasa

Hubble a surprins  “focuri de artificii” dintr-o nebuloasa
Publicat: 16.04.2009
Telescopul spatial Hubble a capturat imaginea acestor “artificii” spectaculoase atunci cand o picatura de materie a fascicolului plasmatic lung de 5.000 de ani lumina emanat de o nebuloasa gigantica, s-a aprins.

Palcul stralucitor de gaze, descoperit pentru prima oara in 1999 si denumit HST-1, este localizat intr-una dintre cele mai masive gauri negre descoperite vredata, situata in uriasa galaxie eliptica M87 care se afla la 54 milioane de ani distanta de Pamant. Aceasta a palpait recent, devenind tot mai stralucitoare si incepand apoi sa dispara treptat de pe cer.

Astronomii nu sunt siguri ce anume produce aceasta scanteiere, desi suspecteaza coliziunea dintre fascicol si un nor de praf sau gaz ca pe o posibila cauza. De asemenea, fenomenul ar mai putea reprezenta un proces asemanator celui care cauzeaza razele solare, atunci cand liniile campului magnetic se intersecteaza. Studierea fenomenului ii va putea ajuta pe specialisti sa inteleaga fenomene similare din portiuni mai indepartate ale Unviersului.

 

Sursa: Wired Science

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase