Home » D:News » Misterele dinozaurilor de la Polul Nord

Misterele dinozaurilor de la Polul Nord

Misterele dinozaurilor de la Polul Nord
Publicat: 29.04.2009
Chiar daca zona arctica de acum 65-70 de milioane de ani era o idee mai calda decat este in prezent, asta insemnand un maxim de 10 grade Celsius in perioada verii, aceasta era totusi propice vietii, mai ales in cazul animalelor de mici dimensiuni, adaptate unui asemenea mediu inghetat. Pascal Godefroit, cercetator la Institutul Regal de Stiinte Naturale din Belgia, a lansat insa o teorie revolutionara: Arctica nu era doar casa unui grup marunt de animale, insusi dinozaurii gasind aici un mediu propice pentru dezvoltarea vietii.

Descoperirile arheologice recente tind sa sustina ipoteza omului de stiinta belgian. La peste 70 de grade latitudine nordica, mult peste limitele Cercului Arctic, paleontologii rusi au scos la iveala urme fosile ale unor dinozauri care ar fi trait cu doar cateva milioane de ani inainte de extinctia masiva de acum 65 de milioane de ani. Si nu era vorba doar de cateva exemplare ratacite. In zona raului Kakanaut, din nordul Rusiei, cercetatorii au scos la iveala urme ale unor oua fosilizate de dinozaur, ceea ce sustine ideea existentei unei populatii stabile in aceasta parte a globului.

Noile descoperiri arunca o lumina noua si asupra teoriei care sustine ca dinozaurii erau reptile uriase si, la fel ca verii lor liliputani din prezent, acestia aveau sangele rece. Expertii sustin ca supravietuirea intr-un mediu extrem, asa cum este zona Cercului Arctic, ar fi imposibila pentru un animal care nu are sangele cald.

Sursa:LiveScience

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase