Home » D:News » Atmosfera de pe Neptun este foarte activa

Atmosfera de pe Neptun este foarte activa

Atmosfera de pe Neptun este foarte activa
Publicat: 19.09.2007
Atmosfera rece de pe Neptun, o planeta foarte indepartata de Soare, este caracterizata printr-o activitate surprinzatoare, a anuntat o echipa internationala de astrofizicieni intr-un studiu care va aparea in revista Astronomy and Astrophysics, transmite AFP.

Descoperirea a fost facuta cu ajutorul Marelui Telescop de la Observatorul european austral din La Silla, Chile, dotat cu un instrument de observare cu raze infrarosii.

Astronomii stiau de mai multa vreme ca atmosfera acestei planete, situata la 4,5 miliarde de kilometri de Soare (fata de 150 de milioane de kilometri in cazul Pamantului) contine o cantitate extrem de mare de metan la polul sud, de opt ori mai mare decat la polul nord, dar nu cunosteau explicatia acestui fenomen.

Analizand imaginile produse de instrumentul VISIR, cercetatorii, printre care s-a numarat si astrofizicianul francez Thérèse Encrenaz, de la Observatorul din Paris, au reusit sa dezlege enigma.

Fenomenul apare din cauza diferentei de temperaturi din atmosfera neptuniana (care are o temperatura generala de minus 220 de grade Celsius), la polul sud inregistrandu-se temperaturile cele mai ridicate. Astfel, metanul, care in troposfera este prezent sub forma de gheata, se transforma in gaz in stratosfera si de aici rezulta o activitate a atmosferei foarte intensa.
Acest lucru se intampla, spun autorii studiului, pentru ca polul sud al acestei planete gazoase, unde un an dureaza 165 de ani terestri, a fost in mod constant luminat de razele Soarelui in ultimii 40 de ani. Observatiile au permis localizarea unui punct al extremei "calde", unde temperatura este mai mare cu trei grade Celsius fata de zonele din jur.
Atmosfera de pe Neptun este mult mai activa decat atmosferele celor doua planete gazoase mult mai apropiate de Soare, Jupiter si Saturn, au subliniat cercetatorii.

"Ne putem astepta ca peste 80 de ani, atunci cand la polul nord al planetei va fi vara, sa se produca o inversare de situatii, cu transferul excedentului de metan de la polul sud la polul nord", au spus cercetatorii. (MEDIAFAX)

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase