Home » Descopera in Romania » Unicul Muzeu al Ochelarilor din ţara noastră se află la Timişoara. ”Lornionul era pentru doamne şi printr-o apăsare de buton se deschidea” – FOTO

Unicul Muzeu al Ochelarilor din ţara noastră se află la Timişoara. ”Lornionul era pentru doamne şi printr-o apăsare de buton se deschidea” – FOTO

Publicat: 13.06.2016
Cartierul Elisabetin din Timişoara ne îndeamnă la plimbare nu doar pentru a-i admira vechile clădiri, ci şi pentru micile surprize ascunse printre acestea. Aici îl găsim pe Alred Kosar, care deţine unicul muzeu de ochelari din ţară.
Alfred Kosar este un optician neobişnuit. Este specialist cu o experienţă în acest domeniu de 37 de ani, din care 15 în Germania. Revenit în Timişoara, şvabul bănăţean şi-a amenajat un atelier aşa cum a visat. De fapt, întreg magazinul său de optică medicală este aparte, o mică galerie de artă, ascunsă în Piaţa Crucii.
 
Plecat în anii ’90 din ţară, Alfred Kosar a adus înapoi la Timişoara întreaga sa colecţie de rame şi instrumente, adunate de-a lungul anilor. Aşa că a putut amenaja un veritabil muzeu. Unele dintre obiecte sunt de vânzare, de altele nu se desparte în niciun chip.
 
Sursa foto: radiotimisoara.ro
 
Unul dintre modelele rare de rame a fost purtat de Elliot Gould în filmul „Ocean’s 11”, spune opticianul. De asemenea, la Muzeul Ochelarilor există şi câteva modele unicat, purtate de Henry Kissinger.
 
În colţul cu instrumente de optică medicală sunt expuse aparate din anii 1950, iar printre ele se ascund chiar şi ramele pe care le vedem la Caragiale, pe bancota de 100 de lei. Tot acolo sunt şi vestitele rame rotunde, ca ale lui Ghandi sau cele din anii ‘60, purtate de John Lenon.
 
”Cei mai mici ochelari din lume, de buzunar sunt pentru aproape, iar cei mai înguşti ochelari din lume au cinci milimetri. Aici mai este vestitul Lornion, folosit la sfârşitul secolului al 19-lea, începutul secolului 20. Lornionul era pentru doamne şi printr-o apăsare de buton se deschidea. Mai am ochelari-lupă, sau ochelari binoclu, pentru cei aproape nevăzători”, susţine Kosar.
 
Sursa foto: radiotimisoara.ro
 
Opticianul timişorean are nu mai puţin de 30 de perechi de ochelari, pe care le poartă în funcţie de ocazie. Şi are o vorbă: nu se merge cu aceiaşi pantofi la operă şi la piaţă şi le spune celor care-i trec pragul că pentru fiecare situaţie din viaţă trebuie să aibă şi ochelarii potriviţi.
 
Sursa: Rador
 
Vă recomandăm şi aceste articole: 
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase