Home » Descopera in Romania » Calatorie printre anotimpuri

Calatorie printre anotimpuri

Publicat: 15.05.2007
Din capul locului, am sa spun ca sunt un vrajmas al patetismelor. Cu atat mai mult al abordarii in cheie pate­ti­ca a sentimentului national si a istoriei.

Si tot aici, la doar doua luni de la disparitia poetului, s-a stins din viata si Veronica. Povestea celor doi, paradigmatica lor poveste de iubire, fascineaza inca memoria colectiva. Eminescu si Veronica s-au nascut in 1850 si s-au dus la cele vesnice la 1889. S-ar putea sa fie doar o coincidenta, dar s-ar putea sa fie un memento: Dumnezeu, se stie, i-a facut pe oameni pereche.

Iarna din miezul primaverii Iesirea din Moldova, spre Ardeal, prin Cheile Bicazului, ofera calatorului posibilitatea de a se confrunta cu propria minuscula dimensiune cosmica, servita la pachet cu o impresionanta lectie de tenacitate: si daca te-ai plimba cu macaraua prin Cheile Bicazului, tot te-ai simti un biet pigmeu in defileul sapat in stanca, zile, ani, secole si milenii in sir, de un rau pe care aproape ca l-ai putea sari cu pasul. Adevarata putere este a celui care crede cu tarie ca va invinge.

Adevarata putere este a celui care crede. Sentimentul halucinant al trecerii dintr-o regiune (o lume) in alta, al tranzitiei, al transformarii este ceea ce-ti ofera Cheile Bicazului. Spusa altfel, lectia metamorfozei am primit-o si la trecerea din Bucovina in Maramures, prin Pasul Prislop. Vom merge impreuna si acolo, intr-unul dintre numerele urmatoare ale revistei.

Acum, strabatand la sfarsit de martie Cheile Bicazului, am avut privilegiul de a trece si dintr-un anotimp intr-altul: din primavara Moldovei in iarna Carpatilor, apoi, peste doar cateva ceasuri, intr-o alta primavara, a Ardealului. Dar pana acolo am mai poposit o vreme pe apa inghetata bocna a Lacului Rosu. Cand, la 1837, s-au despicat si s-au pravalit muntii la vale, stancile au barat cursul raului Bicaz, care s-a umflat pana ce a acoperit cu apele sale o padure, apoi a gasit o cale de a-si continua drumul.

Varfurile brazilor scufundati acum aproape 200 de ani inca mai zgarie luciul apei. Cu imaginea unui pustiu de gheata stra­puns de crestetele copacilor se incheie aceasta calatorie. Descopera in Romania continua. In fiecare numar al revistei. Epilog Peste putina vreme va veni vara, anotimpul concediilor. Inainte de a decide unde veti merge, indraznesc sa va sugerez sa luati in calcul si o destinatie „exotica“ mai putin cunoscuta. Ganditi-va ca ati putea calatori prin Romania. S-ar putea sa va priasca. Sau nu. Oricum, ati putea incerca.

Foto: Adrian Stoicoviciu, Stefan Petrescu

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase