Turbina care toaca istoria

Publicat: 20.06.2007
Paradisul este un vis pe care, atunci cand ne este dat sa-l traim, nu ne vine a crede. Si nu indraznim. Indeobste, pentru a ne ascunde neputinta, ne dedicam unui ideal inalt si refuzam sa admitem ca aici, jos, este Raiul.

EXPERTS


Viitorul timpului trecut
Dupa incheierea acordului dintre Romania si Iugoslavia vizand construirea hidrocentralei de la Portile de Fier, in cadrul Academiei Romane s-a constituit o comisie complexa pentru studierea si recuperarea valorilor istorice si naturale (flora, fauna) de pe insula Ada Kaleh.

Problema cea mai dificila a reprezentat-o cetatea. Comisia a ajuns la concluzia ca aceasta trebuie sa fie stramutata si refacuta intocmai in ostrovul Simian, din apropierea municipiului Turnu Severin. Responsabilitatea stramutarii a revenit Directiei Monumentelor Istorice din cadrul Comitetului de Stat pentru Constructii, Arhitectura si Sistematizare. Lucrarile, laborioase si costisitoare, s-au desfasurat in bune conditii vreme de doi ani, apoi finantarea proiectului a fost stopata.

In acest timp, fusesera stramutate pe Simian cele mai importante parti ale cetatii, precum si elemente de flora specifice: smochini, chiparosi, trandafiri, lalele, liliac. La cativa ani de la sistarea lucrarilor, Directia Patrimoniului Cultural National a incercat reluarea lor, in contextul unui nou proiect, care prevedea inclusiv aducerea la Simian a familiilor de turci dispuse sa se intoarca, pentru a reinvia si traditiile de pe insula Ada Kaleh: cafeaua la nisip, dulceata de trandafiri, serbetul…

Noului proiect i s-a refuzat din capul locului finantarea. In ciuda acestui handicap istoric, imi place sa sper ca povestea Simianului nu se va incheia aici. Avem, acum, posibilitatea de a rascumpara macar unele dintre greselile trecutului – depinde doar de noi s-o facem. Acestui lucru i se spune acum vointa politica.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase