Prima pagină Maratoanele Descopera Descoperă secretele Mafiei

Mafia irlandeza – Teroarea nevazuta a Mainii Albe

Mihaela Stanescu | 09.10.2009 | ● Vizualizări: 3660
Mafia irlandeza – Teroarea nevazuta a Mainii Albe     mafia irlandeza, crima organizata, mana alba, teroare + zoom
Galerie foto (11)

Inca din secolul al XVIII-lea, irlandezii au inceput sa debarce in America. In veacul urmator, valuri masive de emigranti au pornit din Irlanda spre Statele Unite ale Americii, ca spre un nou Taram al Fagaduintei. Stabilindu-se in orase, au dat nastere uneia dintre cele mai vechi si importante retele de crima organizata, ramasa in istorie sub numele de mafia irlandeza.

Inca din secolul alXVIII-lea, irlandezii au inceput sa debarce in America. In veaculurmator, valuri masive de emigranti au pornit din Irlanda spreStatele Unite ale Americii, ca spre un nou Taram al Fagaduintei.Stabilindu-se in orase, au dat nastere uneia dintre cele mai vechisi importante retele de crima organizata, ramasa in istorie subnumele de mafia irlandeza.

In cautarea unei vietimai buneInainte de revolutia americana, numarul irlandezilor care migrauin SUA era relativ mic. Plecau acolo fie de buna voie - asa cum seintampla cu servitorii care-si urmau stapanii -, fie deportati caurmare a unor infractiuni comise in tara de origine. Dupa anul1820, numarul lor a crescut enorm: incepuse epoca marii dezvoltarieconomice a SUA, peste tot se defrisa, se construia, iar mana delucru era mai necesara ca oricand. Impinsi de saracie, barbatiiIrlandei - pe vremea aceea o tara prea putin dezvoltata - isiparaseau insula cetoasa in cautarea unei vieti noi, peste ocean.Ajunsi in America, mii de irlandezi lucrau in exploatariforestiere sau in constructii, mai ales in partea de nord-vest atarii. Marile proiecte de constructii au avut de castigatde pe urma sosirii in numar mare a irlandezilor dornici sa lucrezein America. Saparea Canalului Erie, de pilda, - menit sa lege raulHudson cu lacul Erie, aflat la granita dintre SUA si Canada, - afost un astfel de proiect: cei mai multi dintre muncitorii care aulucrat la construirea lui erau irlandezi.

Imigranti irlandezi la sfarsitul secolului alXIX-leaDaca ar fi fost doar atat, SUA n-ar avea astazi peste 36 demilioane de locuitori de origine irlandeza (autodeclarati ca atarecu prilejul unui studiu efectuat in anul 2006). Dar,incepand cu anul 1854, s-a petrecut in Irlanda ceva cumplit, careavea sa-i goneasca pe irlandezi din propria lor tara, facandu-i sacaute peste ocean o viata mai buna - sau macar supravietuirea.Irlanda a fost lovita de o foamete ingrozitoare, pricinuita de oboala a cartofului, boala care a distrus recoltele de care depindeaviata unei treimi din populatia tarii. La acest ghinion s-auadaugat factori politici si sociali. Irlanda, cucerita de englezi,se afla in componenta Marii Britanii. Pamanturile erau detinute deun mic numar de proprietari bogati, dintre care multi isi petreceauviata in Anglia, lasandu-si mosiile in grija unor arendasi careaveau sarcina de a stoarce venituri cat mai mari - evident,exploatandu-i pe tarani. In lipsa unor relatii mai bune, maiapropiate, intre stapanii pamanturilor si cei care le munceau,relatii care le-ar fi conferit, poate o oarecare protectie in fataflagelului, irlandezii au resimtit groaznic scaderearecoltelor care le asigurau hrana. Foametea a lovit cumplitpopulatia deja saracita. Un milion de oameni au murit, iar alti unmilion si-au luat, pur si simplu, lumea in cap, parasindu-si tara,unde parea ca nu-i asteapta decat moartea prininfometare.

America le aparea acestor deznadajduiti ca un liman, un loc in carear fi putut sa gaseasca un trai mai bun. Asa incat intr-acolo s-auindreptat cei mai multi dintre irlandezii plecati de acasa.Aproximativ doua tremi s-au dus in SUA si o treime in Canada dar,dintre acestia din urma, multi au parasit Canada dupa cativa ani,mutandu-se si ei in Statele Unite ale Americii si alaturandu-secomunitatilor irlandeze deja instalate in cateva orase aflate inplina dezvoltare, precum Philadephia, Boston, New York siProvidence. Treptat, au inceput sa se stabileasca tot mai la vest,din Pittsburg, Chicago si Detroit pana in San Francisco si LosAngeles. Iar din randul comunitatilor de imigrantiirlandezi s-au constituit mai intai bandele strazilor - sau bandelede cartier -, iar dintre acestia s-au recrutat, mai tarziu, membriiunor extinse grupari de crima organizata care, impreuna, aualcatuit asa-numita mafie irlandeza. (Un numar mai mic deirlandezi a ales Australia spre a-si incerca norocul, drept care siacolo exista, mai ales in orasul Melbourne, o istorie si o traditiea mafiei irlandeze. Membrii acesteia sunt infiltrati in mai multesindicate, pe care le controleaza intr-o masura mai mare sau maimica. Se banuieste ca ar fi fost implicati si intr-o serie deomoruri care au avut drept victime peste 30 de membri si asociatiai unor grupari de crima organizata, intre anii 1998 si 2009. Darsa nu anticipam.)

Gangsteri irlandezi din America anilor'20

O viata la margineasocietatii

Viata irlandezilor in SUA era, cel mai adesea, precara.Erau supusi discriminarii - mai ales din motive religioase, cei maimulti dintre ei fiind catolici, in vreme ce populatia majoritaraera protestanta. Dar, mai grav, aveau, cum am spune azi, o"imagine proasta", fiind considerati violenti, alcoolici, nedemnide incredere si inclinati spre tot felul de faradelegi. Unul dintrestereotipurile cele mai frecvent asociate cu irlandezii eraapartenenta lor la bandele de strada, alcatuite din derbedeibatausi, lipsiti de orice bruma de comportament civilizat. Caasemenea bande si asemenea infractori au existat , e neindoielnic;inca de la inceputul secolului al XIX-lea, in orasele unde existaucomunitati irlandeze, s-au constituit grupuri de barbati de aceastaorigine. Asa cum se intampla si azi cu bandele de cartier,aceste grupari erau rivale, fiecare cautand sa obtina un avantajasupra celorlalte, sa capete un statut superior, iar rivalitateadegenera, in cele din urma, in conflicte, alimentate defactorii psihologici inerenti vietii pe care o duceau acestioameni. Traind cel mai adesea in mahalale, ducand o viata mizera,care starnea resentimentele si stimula agresivitatea, gasindu-siadesea refugiul in alcool, irlandezii din America aveau toatesansele sa dea nastere unui asemenea fenomen. Iar aceste bande decartier au stat la originea "mafiei" irlandeze.Bandele irlandeze isi obtineau veniturile ocupandu-se detot soiul de afaceri ilegale, dirijand retele de jocuri de noroc,prostitutie, baruri, case de pariuri. Una dintre specialitatile lorrecunoscute era "aranjarea" curselor de cai. Unul dintreprimii asemenea afaceristi a fost James "Old Smoke" Morissey, ofoarte bizara figura a istoriei americane, un personaj incredibil,care s-a ridicat de la statutul de emigrant sarantoc si analfabetpana la cel de reprezentat in Congresul si in Senatul StatelorUnite ale Americii, in buna parte datorita caracterului sau darz siduritatii capatate ca urmare a vietii grele pe care a dus-o intinerete. El si-a castigat notorietatea boxand, fiind unul dintreprimii si cei mai cunoscuti eroi ai ringului in SUA; in acelasitimp, insa, a fost implicat in tot felul de afaceri cu pariurisportive, iar unii spun ca ar fi patronat si niste case detoleranta. Asta se intampla in a doua jumatate a secolului alXIX-lea.

James "Old Smoke" MorisseyIn anii 1860 si 1880, in SUA au sosit valuri masive deimigranti evrei si italieni. Acestia aveau aceleasi probleme ca siimigrantii irlandezi: erau saraci, inaspriti de viata grea,dispretuiti de populatia autohtona protestanta, discriminati siplini de ura si frustrarea pe care o astfel de viata le sadeste inoameni. Si fenomenul s-a repetat: dupa cateva decenii,mafia irlandeza si-a vazut pozitia dominatoare amenintata de mainou constituitele mafii evreiasca si italiana. Razboiul dintre eles-a intetit la inceputul secolului XX si a ajuns la apogeu inperioada prohibitiei (1919 - 1933). Ca si alti emigranti,irlandezii au vazut in prohibitie un prilej de afaceri si deimbogatire. Dar era vorba de o lume dura, in care fiecaretrebuia sa-si faca loc cu pumnii si cu gloantele. Pentru a ajungesa faci afaceri rentabile cu spirtoase - afaceri ilegale - trebuiasa fii capabil sa te aperi de cei care voiau sa-ti deturnezetransporturile si sa-ti fure marfa si, cum pentru cei inclinatispre violenta cea mai buna aparare este atacul, bandele incercaucare mai de care sa-si sterpeleasca unele altora incarcaturile dealcool transportate clandestin.Irlandezii s-au impus repede in acest brutal "mediu de afaceri",caci trecutul violent al bandelor de imigranti irladezi pregatisedeja o adevarata traditie a violentei in randurile lor. Asa cagangsterii irlandezi au devenit jucatori temuti in lumea intunecataa afacerilor interlope. La Chicago, orasul devenit simbolal gangsterismului in anii prohibitiei, numeroase grupari irlandezes-au implicat in comertul clandestin cu bautura, rivalizand atatintre ele, cat si cu gangsterii italieni, ca Al Capone si banda saChicago Outfit, rivalitatea comerciala degenerand in confruntaripline de impuscaturi, sange si morti.In primii ani ai secolului XX, mai multe bande irlandeze din NewYork au incercat sa tina piept puterii crescande a gangsterilor deorigine italiana, asociindu-se intr-o grupare numita WhiteHand Gang. Initial, metoda a functionat cu succes,tinandu-i la respect pe rivalii italieni. Dar, curand, pe lamijlocul anilor 1920, alianta irlandeza s-a destramat si gangsteriiitalieni au dobandit suprematia in lumea interlopa new-yorkeza. Iardistrugerea aliantei a pornit chiar din interior, pentru ca, pelanga conflictele cu gangsterii evrei si italieni, mafia irlandezaera macinata adesea de razboaie interne. Bandele se luptau intreele si acest lucru le-a slabit considerabil puterea si le-a grabitdeclinul.

Membri ai gruparii White Hand Gang

  • Acest fenomen nu a fost specific doar primelor decenii alesecolului XX: in Boston, oras in care mafia irlandeza are o istorielunga si bine documentata, s-a desfasurat, in anii 1960, unsangeros razboi intre doua grupari rivale: Charlestown Mob, condusade fratii McLaughlin, si Winter Hill Gang, carmuita de James"Buddy" McLean. De data aceasta conflictul ar fi izbucnit, sespune, nu din cauza unei rivalitati de ordin economic, ci dinpricina unei povesti cu femei: unul dintre fratii McLaughlin ar fiincercat sa-i fure iubita unui asociat al bandei Winter Hill.Razboiul s-a soldat cu mai multi morti si cu disparitia bandeiCharlestown Mob.
  • Intre 1966 si 1977, New York a fost teatrul unui razboi pentrusuprematie intre Michael Spillane si James Coonan, fiecare dorindsa capete controlul asupra gruparii The Westies. Conflictul s-acomplicat prin implicarea a doua organizatii mafiote italiene,clanurile Gambino si Genovese, incheindu-se, in cele din urma, dupainfruntari soldate cu mai multi morti, printr-o intelegere intregrupuri, prevazandu-se si niste clauze financiare care samultumeasca pe toata lumea si sa puna capat luptelor.

Mafia irlandezacontemporana

Daca, timp de un secol, mafia irlandeza din America purtasestigmatul originii sale si inclusese mai ales oameni din claseleinferioare ale societatii - urmasi ai imigrantilor saraci siagresivi care formasera bandele de cartier in secolul al XIX-lea -in schimb, in anii 1950 si 1960, americanii de origineirlandeza au inceput sa se inalte treptat. Au trecut, inmarea lor majoritate, la afaceri legale; un mare numar dintre ei aufacut studii universitare. Odata cu cresterea nivelului intelectualsi social al minoritatii irlandeze si cu scadereainfractionalitatii in randurile sale, imaginea ei s-a imbunatatitconsiderabil. O contributie la acesta ameliorare a avut-o,probabil, si alegerea ca presedinte (in 1960) a lui John FitzgeraldKennedy, mandru de originea sa irlandeza si a carui popularitates-a rasfrant in mod pozitiv asupra grupului etnic din care faceaparte.

Tatuaj tipic al gangsterilorirlandeziCum se prezinta mafia irlandeza in a doua jumatate a secolului XXsi in primii ani ai secolului XXI? Reputatia ei de violenta sicruzime a palit mult. Totusi, au mai fost asociate cu ea catevascandaluri (destul de rasunatoare, e drept) si cateva personajedevenite aproape legende. Unul dintre aceste scandaluri are incentru figura lui James Joseph Bulger, zis Whitey Bulger(n. 1929), american de origine irlandeza, presupus cap al grupariiWinter Hill Gang si care se afla pe lista celor 10 oameni pe careFBI ii cauta cu cea mai mare inversunare. Bulger esteacuzat de o gramada de infractiuni, printre care omor, talharie,spalare de bani si trafic de droguri. Afacerea a implicat si unscandal de coruptie, acesta fiind motivul penteru care cazul afacut atata valva: Bulger a reusit, in anii 1990, sa scape de toateincercarile FBI-ul de a-l captura, gratie informatiilor pe care ile-a furnizat chiar un membru al FBI, agentul John Connolly. Timpde ani de zile, acesta a transmis membrilor bandei Winter Hillinformatii confidentiale privind intentiile si actiunile FBI cuprivire la ei.

John Connolly a fost, la randul lui, acuzat de complicitate lanumeroase fapte savarsite de Bulger si, in urma condamnarilorprimite (ultima la 15 ianuarie 2009 - la 40 ani de inchisoare)urmeaza, dupa toate probabilitatile, sa-si petreaca tot restulvietii in detentie. Intre timp, Whitey Bulger este incontinuare cautat de FBI, care a anuntat ca ofera o recompensa de 2milioane USD (!) pentru informatii care sa duca la capturarealui. Cea mai recenta stire sigura, care ii confirmaprezenta la Londra, dateaza din 2002. De atunci, nu s-a mai primitnici o informatie certa.

REVINO MAINE PENTRU A AFLA TOTUL DESPRE AL CAPONE -GANGSTERUL PRIN EXCELENTA, IN URMATORUL EPISOD AL MARATONULUI"DESCOPERASECRETELE MAFIEI"!

Nu ratati niciun articol din maratonul "Descopera secreteleMafiei" si veti afla ceea ce putini au avut curajul sava spuna pana acum...crima organizata se desfasoara chiar langavoi, face parte din viata voastra, fara ca macar sa ostiti!