Home » D:News » Iepuraşul Playboy în pericol de dispariţie

Iepuraşul Playboy în pericol de dispariţie

Iepuraşul Playboy în pericol de dispariţie
Publicat: 24.09.2012
Vestitul iepure, care a fost botezat după magnatul Playboy, Hugh Hefner, este pe cale de dispariţie, fiind ameninţat de creşterea nivelului mării, subliniază un nou studiu.

Iepurele de mlaştină, cunoscut de oamenii de ştiinţă sub numele de Sylvilagus palustris hefneri, este de mărime medie, având o blană de culoare maro închis, pe cea mai mare parte a corpului, şi un abdomen gri-alb. 

În urma cercetărilor, oamenii de ştiinţă au fost uimiţi când au realizat care este factorul principal ce ameninţă această specie. „Am privit creşterea nivelului mării ca o problemă viitoare, doar că se pare că acest factor afectează deja acest populaţia de iepuri de mlaştină”, a declarat cercetătorul Robert McCleery de la Universitatea din Florida.  

McCleery şi fostul său student Jason A. Schmidt au studiat acest iepure deoarece el este considerat specie ameninţată, singurelele populaţii trăind izolat în Arhipelagul Florida Keys. Rezultatul cercetării a subliniat că doar 8% din scăderea numărului de iepuri este atribuită dezvoltării umane, ceea ce indică faptul că, momentan, factorii umani afectează doar indirect aceste animale, prin împiedicarea procesului de migrare. 

Oamenii de ştiinţă au comparat fotografii realizat din aer în anul 1959 (când încă existau destul de mulţi iepuri), cu alte imagini din 2006 şi au observat o pierdere de  64% din habitatul iepurilor de mlaştină. Deşi 48 de procente sunt atribuite creşterii nivelului mării, restul de habitat a fost distrus de acţiuni umane. 

În acest moment, doar câţiva iepuri mai există în locaţii precum Boca Chica, Sugarloaf şi Big Pine.

În ultimul secol, nivelul mării a crescut cu 15 – 20 de centimetri, dar oamenii de ştiinţă consideră că cea mai mare creştere s-a produs în ultimul deceniu. În plus, specialiştii sunt de părere că această tendinţă va continua să evolueze. 

Studiul subliniază faptul că deşi, pentru oameni, aceste schimbări ale nivelului mării nu par importante, ele au un impact covârşitor asupra mediului. 

Sursa: Discovery News, Foto: Jason Schmidt

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase