Home » D:News » Roboţii se alătură medicilor în lupta anticancer

Roboţii se alătură medicilor în lupta anticancer

Roboţii se alătură medicilor în lupta anticancer
Publicat: 26.09.2012
Inginerii de la OC Robotics, din Marea Britanie, au prezentat un prototip al unui robot medical care în curând va ajuta la înlăturarea cancerului fără a mai fi nevoie ca medicii să dechidă pacientul.

Deşi este vorba de un prototip, specialiştii sunt de părere că, în viitorul apropiat, robotul-şarpe va putea ajuta la identificarea şi înlăturarea tumorilor. Şarpele mecanic este doar unul dintre aparatele revoluţionare prezentate de curând la o conferinţă internaţională. Multe dintre invenţii se află încă în stadii incipiente de testare, dar oamenii de ştiinţă spun că inovaţia este extrem de importantă în lupta împotriva cancerului. 

Cu toate că unele tratamente împotriva cancerului implică metode non-invazive, de multe ori chirurgii sunt nevoiţi să deschidă pacienţii şi nu de puţine ori, intervenţiile se dovedesc a fi riscante. În încercarea de a reduce aceste riscuri, inginerii de la OC Robotics au creat robotul – şarpe care va folosi orificiile corpului sau inciziile locale pentru a pătrunde în corp. Cu ajutorul unui astfel de aparat, care este dotat cu camere de luat vederi şi echipamente extrem de sensibile pentru a reda feedback, chirurgii vor putea vedea şi opera în interiorul pacientului. 

Astfel de roboţi ar putea să completeze sistemul chirurgical des utilizat în ultimul deceniu,  Da Vinci. Cu toate că acest sistem nu funcţionează autonom, el le-a permis chirurgilor să realizeze operaţii mai puţin invazive, într-un mod mult mai precis. 

O altă opţiune ar fi braţul mecanic foarte subţire numit Mirosurge, dezvoltat de centrul aerospaţial german DLR. În ciuda faptului că, pentru moment, a fost prezentat doar un prototip, inginerii DLR au declarat că robotul lor se adaptează mai uşor decât Da Vinci.

„Lui Mirosurge i se pot ataşa diferite instrumente şi poate fi folosit atât pentru aplicaţii ce necesită un singur braţ, cât şi pentru intervenţii unde e nevoie de patru braţe. De asemenea, el are senzori în toate articulaţiile, putând evita coliziunile. De exemplu, în cazul Da Vinci, este posibil ca braţele să se lovească între ele, pe când noul robot poate evita astfel de accidente, fiindcă senzorii dintr-un braţ au capacitatea de a detecta celelalte braţe. De asemenea, el va putea fi utilizat pe parcursul unei zile întregi, pentru o gamă largă de operaţii”, a declarat Sophie Lantermann. 

Pe de altă parte, oamenii de ştiinţă de la Universitatea Bern, din Elveţia, au încercat să limiteze riscurile în alt mod. Ei au creat o substanţă care, după ce este injectată în corpul pacientului, ajunge la tumoare şi o determină pe aceasta să strălucească la lumină. Astfel de tehnici de imagistică sunt utilizate în cazul instrumentelor care navighează în corp, la fel cum un GPS ne ghidează pe noi spre casă. 

Sursa: BBC

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase