Home » D:News » Eşti predispus la reacţii alergice potenţial fatale? Un test te va avertiza

Eşti predispus la reacţii alergice potenţial fatale? Un test te va avertiza

Eşti predispus la reacţii alergice potenţial fatale? Un test te va avertiza
Publicat: 15.10.2012
Un test de sânge, dezvoltat de oamenii de ştiinţă din Marea Britanie, poate indica persoanele cu risc crescut de a avea reacţii alergice severe, ce pot duce la deces.

Metoda presupune măsurarea nivelului sanguin al unei enzime implicate în reacţiile alergice ce pot duce la şoc anafilactic, situaţie potenţial fatală, cauzată de un răspuns violent al sistemului imunitar. Nivelul enzimei creşte brusc în cazul şocului anafilactic şi rămâne ridicat cel puţin încă o zi după aceasta.

Testul a fost pus la punct de specialişti de la Universitatea din Southampton pentru a ajuta la combaterea de alergiilor grave ce apar la consumul unor alimente precum arahidele. 

În Marea Britanie, una din trei persoane suferă de alergii şi se înregistrează o creştere cu cca. 5% anual a numărului de cazuri. „Sunt tot mai frecvente cazurile de alergii la medicamente, dar şi la fructe, la arahide şi alte tipuri de fructe oleaginoase, în special la copii şi adolescenţi”, declară dr. Andrew Walls, specialist în imunofarmacologie, conducătorul echipei care a realizat testul.

Măsurarea nivelurilor unei enzime CPA3 – care sunt considerabil mai mari în sângele persoanelor predispuse la alergii, comparativ cu persoanele fără predispoziţii alergice – va determina proporţia de persoane predispuse la reacţii alergice şi va oferi medicilor informaţiile necesare pentru a face pacienţilor recomandări ce le-ar putea salva viaţa. Persoanele alergice pot fi sfătuite să evite contactul cu anumite substanţe, pot fi învăţate să recunoască simptomele şocului anafilactic şi li se poate recomanda să poarte asupra lor medicamente injectabile care să fie administrate de urgenţă în cazul unei reacţii severe.

Reacţiile alergice grave sunt adesea trecute cu vederea de către medici, care le diagnostichează drept astm sever. Testul îi va putea ajuta pe medici să recunoască  aceste reacţii şi să ofere pacienţilor tratamente mai eficiente şi recomandări care să prevină repetarea situaţiei.

Sursa: Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase