Prima pagină D:News

O specie de dinozaur feroce a fost botezată după înspăimântătorul Sauron

Redactia Descopera.ro | 11.08.2012 | ● Vizualizări: 405
O specie de dinozaur feroce a fost botezată după înspăimântătorul Sauron/ foto: Emiliano Troco     Sauroniops pachytholus, Carcharodontosaurus, dinozaur + zoom
Galerie foto (1)

Noi fosile descoperite de oamenii de ştiinţă arată că, acum 95 de milioane de ani, vieţuitoarele din America de nord erau terorizate de un prădător cu o înălţime de 12m.

Botezată după ochiul demonic al lui Sauron (personajul negativ din trilogia Stăpânul inelelor al lui J.R.R. Tolkien), specia va fi cunoscută sub denumirea de Sauroniops pachytholus. Ea a fost identificată după o singură fosilă dezgropată în sud-estul Marocului în anul 2007. 

Din acest grozav animal, oamenii de ştiinţă au descoperit doar partea superioară a craniului, inclusiv orbita.

„Ideea  unui animal de pradă descoperit doar pe baza ochiului său feroce m-a dus cu gândul la Sauron, aşa cum este el prezentat în filmele lui Peter Jackson”, a declarat autoarea studiului, Andrea Cau. 

Drept Carcharodontosaurus, o categorie de teropode imense, Sauroniops trebuie să fi avut un craniu imens, cu zeci de dinţi tăioşi. O comparaţie a fosilelor găsite de Cau, cu alte fosile din aceeaşi familie sugerează că animalul în cauză trebuie să fi avut aproape 12m în lungime. 

„Craniul lui este foarte mare şi gros, lucru care sugerează că animalul trebuie să fi fost mare cât un Tyrannosaurus rex. Totuşi, în lipsa altor fosile, o estimare a întregilor dimensiuni ale corpului sunt imposibile”, a explicat paleontologul. 

Pe de altă parte, exemplarul găsit se diferenţiază de alte fosile de carcharodontosaurs printr-o proeminenţă specifică localizată în zona frunţii. Este posibil ca această trăsătură să fi fost utilă în timpul luptelor dintre masculi pentru cucerirea femelelor. 

Sursa: National Geographic