Home » D:News » Stresul mareste dependenta de cocaina!

Stresul mareste dependenta de cocaina!

Stresul mareste dependenta de cocaina!
Publicat: 08.11.2007
Potrivit unui studiu al Institutului Trimbos, oricine "trage" cocaina o singura data, are 15-20% sanse sa devina dependent de acest drog. Totusi, intrebarea care se pune este: de ce unii dintre consumatori devin dependenti, in timp ce altii pot sa se indeparteze de drog? Specialistii sunt de parere ca de vina este stresul hormonal.

"Experienta a aratat ca stresul poate duce la dependena. Luati exemplu un fumator: el va aprinde o tigara imediat ce va deveni nervos. Totusi, inca nu intelegem mecanismul psihic, prin care stresul contribuie la dezvoltarea unei dependente. Pentru o substanta atat de periculoasa, precum cocaina, care are efecte adverse asupra sanatatii, comportamentului in societate si a comportamentului criminal, cel mai important este sa se descopere cum functioneaza acest mecanism, pentru a incepe vindecarea dependentilor sau, chiar mai bine, sa intervenim inainte sa apara dependenta" spune medicul Inge de Jong, de la Centrul Medical din Leiden, Olanda.

Fumatorul nervos

"Experienta a aratat ca stresul poate duce la dependena. Luati exemplu un fumator: el va aprinde o tigara imediat ce va deveni nervos. Totusi, inca nu intelegem mecanismul psihic, prin care stresul contribuie la dezvoltarea unei dependente. Pentru o substanta atat de periculoasa, precum cocaina, care are efecte adverse asupra sanatatii, comportamentului in societate si a comportamentului criminal, cel mai important este sa se descopere cum functioneaza acest mecanism, pentru a incepe vindecarea dependentilor sau, chiar mai bine, sa intervenim inainte sa apara dependenta", mai spune de Jong.

Sensibilizare

Cum ajunge o persoana, dependenta de cocaina? Cu cat o persoana foloseste drogul mai des, cu atat dorinta de a-l lua din nou este mai mare si reactiile psihice devin, de asemenea, mai puternice. Acest efect se numeste sensibilizare. De Jong a examinat cum este sensibilizarea afectata de doi hormoni care se reproduc prin adrenalina si corticosteron. De asemenea, medicul olandez investigheaza si daca acest fenomen difera de la persoana la persoana, stiut fiind faptul ca unii oameni sunt, prin natura lor, mai senisbili ca altii.

Hormoni ai stresului

In situatiile de sters, cand exista o amenintare externa, adrenalina si corticosteronul sunt excretate, pentru a-i permite corpului sa intre in actiune. Aceste situatii fac ca inima sa bata mai tare si maresc resursele de sange in muschi. Normal, acest raspuns are intentie functionala, pentru a putea scapa repede de sub situatia de amenintare. Totusi, la o persoana care foloseste cocaina, acesti hormoni de stres ar putea avea un efect nedorit de a incuraja dependenta, asa cum afecteaza zonele creierului care fac ca sangele din corp sa ceara mai mult drog.

Sursa: Sciencedaily

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase