Veste bună pentru vânătorii de planete: NASA publică arhivele misiunii Kepler

24 01. 2013, 00:00

Oamenii de ştiinţă care lucrează la proiectul Kepler au publicat online arhiva cu toate datele privind potenţialele lumi extraterestre. Site-ul pe care se vor afla toate aceste informaţii prelevate de telescopul Kepler se numeşte „NASA Exoplanet Archive”. 

În loc să aştepte finalizarea procesului îndelung de confirmare a planetelor, specialiştii au început din luna decembrie a anului trecut să publice direct informaţiile într-o listă cuprinzătoare. 

„Imediat cum realizăm această listă, ea şi intră în arhivă. Astfel toată lumea, inclusiv noi, poate lucra pe baza ei. Dar lista este dinamică şi dacă noi sau o persoană obişnuită face o observaţie şi spune «Hey, am analizat această planetă şi mi-am dat seama că, de fapt, este o stea binară», atunci se vor face modificări în arhivă. Şi totul este actualizat în timp real”, a explicat Steve Howell, membru al echipei Kepler. 

Arhiva oferă informaţii cu privire la mărimile planetelor, perioadele de orbitare şi alte măsurători realizate şi analizate de Kepler. 

Noua atitudine a oamenilor de ştiinţă implicaţi în proiectul Kepler oferă posibilitatea ca orice om să realizeze cercetări ştiinţifice, nu doar membrilor din comunităţile ştiinţifice. 

„Vânătorii de planete”, o colectivitate de astronomi amatori, au descoperit de curând 42 de noi planete în afara sistemului nostru solar folosindu-se de datele eliberate de Kepler şi publicate în noul sistem. 

Oamenilor de ştiinţă implicaţi în misiunea Kepler le-ar fi dificil să îşi facă treaba fără ajutorul astronomilor amatorilor din întreaga lume. Acum când arhiva este accesibilă, s-ar putea ca mult mai multe planete să fie descoperite şi confirmate, într-un timp mult mai scurt. 

Din 2009, de când a fost lansată, nava Kepler a semnalat mai bine de 2.300 de posibile lumi extraterestre. Deşi doar în jur de 100 au fost confirmate, oamenii de ştiinţă susţin că cel puţin 80% dintre ele ar putea fi omologate drept exoplanete. 

Sursa: The Christian Science Monitor