Home » D:News » Cât de sănătos este să mâncăm margarină?

Cât de sănătos este să mâncăm margarină?

Mihaela Stanescu 02.06.2013
Cât de sănătos este să mâncăm margarină?
A consuma margarină în loc de unt poate dăuna grav sănătăţii, avertizează autorii unui studiu recent. Recomandările lor sunt însă contestate de alţi specialişti în nutriţie, adâncind controversa care înconjoară de ani de zile acest aliment al vremurilor moderne - margarina.

În ultimii 50 de ani, oamenii de ştiinţă au recomandat adesea reducerea consumului de grăsimi saturate de origine animală şi sporirea aportului de grăsimi polinesaturate de origine vegetală, cum sunt cele din margarină.

Dar un studiu recent, realizat în SUA, contrazice aceste sfaturi, pe baza informaţiilor rezultate din analiza unui studiu realizat în Sydney, între anii 1966 şi 1973. Unele dintre datele cuprinse în acest studiu nu au fost accesibile până acum.

Studiul din Sydney a urmărit 458 de bărbaţi cu vârste cuprinse între 30 şi 59 de ani, care avuseseră recent un atac de inimă sau sufereau de angină pectorală.

Jumătate dintre aceştia au fost sfătuiţi să îşi reducă aportul alimentar de grăsimi animale şi să le înlocuiască cu ulei de şofrănel – asemănător cu uleiul de floarea soarelui – şi cu margarină fabricată din ulei de şofrănel.

Rezultatele, publicate în British Medical Journal, arătau că participanţii care consumaseră aceste produse aveau şanse de două ori mai mari de a muri, din orice cauză, inclusiv boli cardiace.

Cercetătorii din SUA au ales pentru analiză studiul Sydney deoarece era singurului studiu randomizat care urmărea să clarifice impactul consumului ridicat de acizi graşi polinesaturaţi omega-6. Alte studii legate de modificările dietei implicaseră mai multe schimbări alimentare, dar studiul Sydney era singurul care se concentrase exclusiv pe impactul acizilor omega-6.

Dintre acizii omega-6, un acid gras polinesaturat foarte comun în alimentaţia de tip occidental este numit acid linoleic.

Se găseşte în cantităţi mari în uleiuri vegetale precum cel de porumb, de floarea soarelui, şofrănel şi soia şi în margarinele obţinute din aceste uleiuri.

În organism, acest compus este transformat într-o altă substanţă, numită acid arahidonic, care poate favoriza eliberarea unor substanţe ce duc la apariţia inflamaţiilor, o cauză majoră a apariţiei multor boli, inclusiv cele de inimă.

Cercetătorii de la Institutul Naţional de Sănătate din SUA, care au reanalizat studiul Sydney, afirmă că descoperirile lor ar putea avea implicaţii majore pentru formularea recomandărilor în privind alimentaţia, în întreaga lume.

Alţi oameni de ştiinţă, însă, au criticat rezultatele, susţinând că dovezile sunt insuficiente pentru a trage concluzia că oamenii ar trebui să-şi schimbe alimentaţia. 

Astfel, prof. Tom Sanders, de la King’s College London, afirmă că studiul american are „prea puţină relevanţă în contextul alimentaţiei de azi” şi că rezultatele lui au fost contrazise de alte studii recente, mai bine realizate.

Prof. Brian Ratcliffe, de la  Aberdeen University, a afirmat şi el: ”Lucrarea nu oferă dovezi care să susţină schimbarea recomandărilor curente privind o alimentaţie sănătoasă.”

Victoria Taylor, specialist dietetician în cadrul British Heart Foundation, a avut o opinie mai nuanţată: ”Cunoştinţele noastre privind efectul diferitelor tipuri de grăsimi asupra inimii se dezvoltă permanent, pe măsură ce sunt publicate rezultatele a noi cercetări asupra acestei probleme complexe. Înlocuirea grăsimilor saturate cu grăsimi nesaturate, pentru sănătatea inimii, este o recomandare binecunoscută, bazată pe multe studii ample şi aprofundate. Totuşi, cercetarea [specialiştilor din SUA] scoate în evidenţă necesitatea de a înţelege mai bine modul în care diferitele grăsimi nesaturate influenţează riscul de a suferi de boli de inimă. Orice fel de grăsimi am folosi, e important să nu le folosim în cantităţi mari.”

Se presupune că uleiurile vegetale şi margarina ar ajuta la reducerea nivelului de colesterol şi a tensiunii arteriale, la scăderea în greutate şi îmbunătăţirea stării generale de sănătate.

Însă aceste produse sunt modificate chimic într-un grad foarte înalt, fiind printre cele mai intens prelucrate produse din alimentaţia occidentală, iar adversarii lor susţin că nu ar trebui să fie promovate drept alimente sănătoase.

Sursa: Mail Online

Cele mai noi articole
Christopher Nolan va regiza un film despre Oppenheimer, „tatăl bombei atomice”
Christopher Nolan va regiza un film despre Oppenheimer, „tatăl bombei atomice”
Pfizer: Vaccinul anti-COVID la copiii de peste 5 ani este sigur
Pfizer: Vaccinul anti-COVID la copiii de peste 5 ani este sigur
Unul dintre cele mai CONTROVERSATE asasinate din istoria României. De ce a fost ucis Armand Călinescu
Unul dintre cele mai CONTROVERSATE asasinate din istoria României. De ce a fost ucis Armand Călinescu
Bitcoin este în scădere din cauza temerilor cu privire la mediu
Bitcoin este în scădere din cauza temerilor cu privire la mediu
Vremea în următoarele săptămâni. Temperaturi în scădere și perioade cu ploi
Vremea în următoarele săptămâni. Temperaturi în scădere și perioade cu ploi
Lavă înaltă de 15 metri, aruncată de vulcanul de pe insula spaniolă La Palma. Mii de persoane, evacuate
Lavă înaltă de 15 metri, aruncată de vulcanul de pe insula spaniolă La Palma. Mii de persoane, evacuate
Un celebru templu hitit va fi excavat. Ce caută arheologii
Un celebru templu hitit va fi excavat. Ce caută arheologii
A fost descoperit mormântul unui rege urartian îngropat cu patru cai
A fost descoperit mormântul unui rege urartian îngropat cu patru cai
Cum au ajuns cercetătorii să elibereze accidental fluturi infectați de viespi parazitare
Cum au ajuns cercetătorii să elibereze accidental fluturi infectați de viespi parazitare
Cercetătorii au creat o simulare cu întregul Univers pe care o putem chiar descărca sau explora online
Cercetătorii au creat o simulare cu întregul Univers pe care o putem chiar descărca sau explora online
Cercetătorii au descoperit specii marine cu diformități asociate unei deversări de petrol din 2010
Cercetătorii au descoperit specii marine cu diformități asociate unei deversări de petrol din 2010
Metoda prin care oamenii de știință vor să răcorească Pământul
Metoda prin care oamenii de știință vor să răcorească Pământul
Care este cel mai vechi sit arheologic cunoscut din lume? Dilemele cercetătorilor
Care este cel mai vechi sit arheologic cunoscut din lume? Dilemele cercetătorilor
Întâlnire cu un urs în inima pădurii. Un angajat Romsilva a filmat momentul
Întâlnire cu un urs în inima pădurii. Un angajat Romsilva a filmat momentul
Impact uriaș pe Jupiter. Ceva a explodat în atmosferă, iar momentul a fost surprins de astronomi amatori
Impact uriaș pe Jupiter. Ceva a explodat în atmosferă, iar momentul a fost surprins de astronomi amatori
Un eveniment masiv de „înflorire” a fitoplanctonului, cauzat de incendiile de vegetație din Australia
Un eveniment masiv de „înflorire” a fitoplanctonului, cauzat de incendiile de vegetație din Australia
O nouă reușită pentru SpaceX și zborul spațial comercial. Ce a făcut echipajul Inspiration4 timp de trei zile pe orbita Pământului
O nouă reușită pentru SpaceX și zborul spațial comercial. Ce a făcut echipajul Inspiration4 timp de trei zile pe orbita ...
Colesterolul produs în creier pare să joace un rol cheie în dezvoltarea Alzheimer
Colesterolul produs în creier pare să joace un rol cheie în dezvoltarea Alzheimer