Home » D:News » Care sunt şansele să mori până în 2023? Un nou test oferă un indiciu

Care sunt şansele să mori până în 2023? Un nou test oferă un indiciu

Care sunt şansele să mori până în 2023? Un nou test oferă un indiciu
Publicat: 07.03.2013
Vreţi să ştiţi ce şanse aveţi să muriţi în următorii 10 ani? Iată câteva semne de rău augur: gâfâiţi când mergeţi câteva sute de metri, fumaţi sau aveţi probleme să împingeţi un scaun de-a lungul unei camere.

Cel puţin aşa susţine un nou „indice al mortalităţii” conceput de o echipă de cercetători din San Francisco pentru persoanele cu vârsta mai mare de 50 de ani.

Deşi rezultatele acestor teste ar putea satisface curiozitatea morbidă a unor persoane, cercetătorii spun că indicele este mai degrabă destinat doctorilor. Acesta permite cadrelor medicale să decidă dacă merită să efectueze proceduri şi teste medicale costisitoare pentru persoane care au şanse mici să mai trăiască încă 10 ani.

Autorii cercetării afirmă că este indicat ca testul să fie efectuat în prezenţa unui doctor, care poate explica rezultatele în contextul istoricului medical al fiecărui pacient.

Indicele „nu a fost conceput pe post de ghid care să vă explice cum să vă modificaţi stilul de viaţă”, a explicat principalul autor al cercetării, Dr. Marisa Cruz de la Universitatea California din San Francisco.

Doctorii pot folosi rezultatele pentru a ajuta pacienţii să înţeleagă beneficiile şi dezavantajele fiecărui tratament şi test medical în contextul propriei stări de sănătate.

Fiecare dintre cele 12 puncte din „indicele mortalităţii” are asociat un număr de puncte. Cu cât la final un pacient are mai puţine puncte, cu atât are şanse mai mari de a trăi încă 10 ani.

— Bărbaţii primesc automat 2 puncte. Adiţional, bărbaţii şi femeile cu vârste cuprinse între 60 şi 64 primesc un punct, între 70 şi 74 primesc 3 puncte, iar ce cu vârste mai mari de 85 primesc 7 puncte.

— Un răspuns pozitiv în cazul fiecărei probleme din lista următoare aduce 2 puncte: un diagnostic curent sau precedent de cancer, cu excepţia cazurilor de cancer de piele minore; probleme cu plămânii ce reduc activitatea sau care necesită administrarea de oxigen; insuficienţă cardiacă; fumatul; probleme la îmbăiat; gestionarea dificilă a banilor din cauza problemelor de sănătate sau de memorie; dificultate în deplasarea pe distanţe mai mari de câteva sute de metri.

— Un răspuns pozitiv în cazul fiecărei probleme din lista următoare aduce 1 punct: diabet sau nivel mare al glicemiei; dificultate în a împinge obiectele de mari dimensiuni, precum un scaun greu; a avea greutate normală sau subponderală.

Cel mai mare scor este de 26 de puncte şi arată că pacientul are 95% şanse să moară în următorii 10 ani. Pentru a obţine acest scor trebuie să fiţi un bărbat în vârstă de 85 de ani care prezintă toate problemele de mai sus.

Pentru un scor de 0, ce se traduce în 3% şanse de a muri în următorii 10 ani, trebuie să fiţi o femeie mai tânără de 60 de ani ce nu prezintă niciuna din problemele de mai sus, dar care este puţin supraponderală.

Nu este surprinzător că o persoană mai bolnavă şi mai în vârstă prezintă şanse mai mari de a muri în comparaţie cu cineva mai tânăr şi mai viguros, iar faptul că femeile trăiesc mai lung decât bărbaţii este binecunoscut. Dar de ce este supraponderabilitatea mai puţin riscantă decât greutatea normală?

Un posibil motiv ar putea fi faptul că subţirimea la vârsta a treia ar putea fi un semn al afecţiunilor, afirmă Cruz.

Indicele a fost creat în urma analizării datelor a aproximativ 20.000 de americani cu vârste mai mari de 50 de ani care au fost urmăriţi timp de 10 ani, perioadă de-a lungul căreia au murit 6.000 de participanţi la studiu. 

Cercetarea a fost publicată în Journal of the American Medical Association.

Sursa: AP

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase