Home » D:News » Ce trebuie să mănânci pentru a-ţi reduce riscul de atac cerebral?

Ce trebuie să mănânci pentru a-ţi reduce riscul de atac cerebral?

Ce trebuie să mănânci pentru a-ţi reduce riscul de atac cerebral?
Publicat: 29.03.2013
Oamenii de ştiinţă anunţă că oamenii îşi pot reduce riscul de a suferi de una dintre principalele cauze ale dizabilităţilor şi ale decesului în lumea dezvoltată, accidentul vascular cerebral, printr-o dietă bogată în fibre.

Cercetătorii au descoperit că fiecare 7 grame de fibre în plus în dieta zilnică duc la o reducere cu 7% a riscului de a suferi un atac cerebral. Această cantitate de fibre se regăseşte într-o porţie de paste din grâu integral plus două porţii de fructe sau legume.

Descoperirea a fost făcută de cercetătorii de la Universitatea Leeds din Marea Britanie, care au analizat opt studii asupra dietei şi atacului cerebral ce au fost efectuate între 1990 şi 2012. Fibra alimentară este o substanţă de origine vegetală ce nu este digerată de către enzimele din tubul digestiv.

Rezultatele cercetării se bazau pe cantitatea totală de fibră din dietă şi nu distingeau între fibra solubilă şi fibra insolubilă. „Un consum mai mare de alimente bogate în fibre, precum cerealele integrale, fructele, legumele şi nucile este un lucru important pentru toată lumea, dar mai ales pentru cei cu risc mai mare de a suferi de un atac cerebral, cum sunt persoanele supraponderale, fumătorii şi cei cu hipertensiune”, a explicat Diane Threapleton, coordonatoarea studiului publicat în jurnalul ştiinţific Stroke.

Există două tipuri de accidente vasculare cerebrale: accidentul vascular cerebral ischemic are loc atunci când vasele de sânge devin blocate şi nu mai transportă sânge către creier, iar accidentul vascular cerebral hemoragic are loc atunci când un vas de sânge din creier se rupe. Ambele distrug celule nervoase din creier, lucru ce poate fi fatal sau care poate duce la dizabilităţi grave. Statisticile arată că în România are loc un deces prin infarct cerebral sau infarct de miocard la fiecare 10 minute.

Sursa: The Guardian

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase