Home » D:News » Cele mai bune sfaturi pentru carieră pe care nu ţi le-a mai spus nimeni niciodată

Cele mai bune sfaturi pentru carieră pe care nu ţi le-a mai spus nimeni niciodată

Cele mai bune sfaturi pentru carieră pe care nu ţi le-a mai spus nimeni niciodată
Publicat: 20.04.2013
„Urmează-ţi pasiunea!” este cel mai prost sfat pe care îl poţi da cuiva când vine vorba de carieră. De ce? Pentru că unii oameni au pasiuni din care chiar nu poţi face o carieră, în timp ce alţii nu au astfel de hobby-uri.

Să îi spui cuiva să facă „un lucru la care se pricepe” este în continuare un sfat prost, dar nu chiar atât de prost ca cel de mai sus. Pentru a deveni bun la ceva trebuie să petreci mii de ore exersând şi învăţând. Atunci când alegem o carieră, aproape întotdeauna luăm decizia gândindu-ne la ce anume am putea deveni buni, nu la ce ne pricepem deja. 

Şi atunci, cum ne găsim un job pe care să îl iubim?

Fă ceva prin care să îi ajuţi pe alţii şi prin care să contribui la construirea unei lumi mai bune. Să ai o carieră prin care să realizezi ceva semnificativ este în egală măsură benefic şi pentru tine şi pentru alţii. De ce? Pentru că nu vrei să ajungi la 85 de ani, având bani dar realizând că ai trăit numai pentru asta. 

Pe de lată parte, există o serie de argumente ştiinţifice care susţin acest lucru şi pe care le enumerăm mai jos:

1. Altruismul te ajută să fii mai sănătos şi mai fericit

În studii s-a constatat că oamenii care se oferă voluntari pentru anumite cauze se simt mai fericiţi şi mai sănătoşi decât restul lumii. Autorii cercetării sugerează că voluntariatul ne ajută să vedem în perspectivă astfel încât atunci când ne gândim la vieţile noastre luăm în calcul şi faptul că alţii sunt mai puţin privilegiaţi decât noi. 

2. Donarea banilor ne face mai fericiţi

Într-un alt studiu, participanţii au primit câte 20 de dolari. Jumătate dintre subiecţi au fost sfătuiţi să cheltuiască banii în scop propriu, în timp ce jumătate de subiecţi au fost rugaţi să cheltuiască banii pentru alţii. Deşi participanţii au crezut că dacă vor cheltui bani pentru propria persoană vor fi mai fericiţi, rezultatele studiului au scos la iveală faptul că ei au atins un nivel mai mare de fericire atunci când au cheltuit banii pentru alţii. 

3. Contribuie la bunăstarea altora pentru a fi mai satisfăcut de munca ta

Rezultatele unui alt studiu (PDF) au subliniat faptul că unul dinte cei mai importanţi factori care indică nivelul de satisfacţie atribuit carierei este gradul în care munca ta contribuie la bunăstarea altora. Atunci când simţi că munca ta contează pentru alţii îţi este mai uşor să te concentrezi şi să te cufunzi în realizarea ei, lucru care duce la creşterea performanţelor. 

Atunci când vine vorba de interese personale, toată lumea concurează pentru aceleaşi lucruri: bani, faimă, putere şi statut. Aşadar, în această luptă trebuie să rivalizezi cu toată lumea. Altruismul, în schimb, nu presupune astfel de competiţii, ceea ce însemnă că este mult mai uşor să ai succes, când vei vedea că lumea te susţine la fiecare pas.

Sursa: Quartz

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase