Home » D:News » Lipsa de somn – o ameninţare la adresa fertilităţii masculine?

Lipsa de somn – o ameninţare la adresa fertilităţii masculine?

Publicat: 26.04.2013
Lipsa de somn – o ameninţare la adresa fertilităţii masculine?
Problemele legate de somn sunt corelate cu caracteristici ce pot speria orice bărbat: testicule mai mici şi o „producţie” mai scăzută de spermatozoizi, susţine un studiu recent.

Scăderea numărului de spermatozoizi în lichidul seminal este o problemă  constată, în ultimele decenii, la populaţiile tot mai multor ţări, în special în societăţile de tip occidental, iar oamenii de ştiinţă enumeră, printre cauzele probabile, alimentaţia nesănătoasă şi alte aspecte negative ale stilului de viaţă, precum şi expunerea la substanţe chimice care tulbură echilibrul hormonal.

Cea mai recentă cercetare sub acest aspect a fost realizată în Danemarca, unde oamenii de ştiinţă au studiat în mod special efectul lipsei de odihnă asupra unor indicatori legaţi de fertilitatea masculină.

Au fost examinaţi aproape 1.000 de bărbaţi tineri, cu vârsta în jur de 20 de ani, cercetătorii analizând mostre de spermă furnizate de participanţi şi chestionându-i asupra felului în care dorm.

Participanţii au fost întrebaţi cât de des se întâmplă să doarmă prost şi cât de des adorm greu, dacă se trezesc în timpul nopţii şi dacă după aceea le vine greu să adoarmă la loc.

S-a constatat că aceia care se culcau târziu, se trezeau de multe ori în timpul nopţii sau adormeau greu seara aveau concentraţii de spermatozoizi cu 25% mai mici decât cei care nu aveau probleme cu somnul.

De asemenea, cei care  nu se odihneau bine aveau testiculele semnficativ mai mici decât cei fără tulburări de somn.

Rezultatele au fost publicate în American Journal of Epidemiology.

„Frecvenţa tulburărilor de somn a crescut în lumea industrializată,  în ultimele decenii, o perioadă în care s-a constatat, de asemenea, o scădere a calităţii spermei,”, afirmă cercetătorii de la Universitatea Danemarcei de Sud în articolul lor.

Corelaţia observată în cadrul studiului nu arată neapărat că e vorba despre o relaţie cauză-efect, că proasta calitate a somnului determină scăderea calităţii spermei, dar asocierea trebuie luată în seamă, deoarece, aşa cum subliniază autorii, ar putea fi un factor important în sănătatea populaţiei.

Cercetătorii au adăugat că, după observaţiile lor, bărbaţii care dormeau mai puţin tindeau să aibă şi un stil de viaţă mai puţin sănătos: aveau greutate mai mare, consumau mai mult alcool şi erau, în proporţie mai mare, fumători.

E posibil, de asemenea, ca problemele de somn să afecteze nivelul de testosteron, hormon sexual masculin. Un alt studiu arătase că privarea de somn reduce producţia acestui hormon în organism.

Specialiştii consideră că durata ideală a somnului la adulţi este de 7-8 ore pe noapte. Dar în ţările dezvoltate oamenii dorm adesea mult mai puţin: în  Marea Britanie, de pildă, durata medie a somnului de noapte este de 6 ore şi 7 minute.

Sursa: Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase