Home » D:News » Care este cel mai important factor care arată dacă un copil mănâncă sănătos?

Care este cel mai important factor care arată dacă un copil mănâncă sănătos?

Care este cel mai important factor care arată dacă un copil mănâncă sănătos?
Publicat: 07.05.2013
Cei mai sănătoşi copii sunt aceia care consumă aceeaşi mâncare ca şi părinţii lor, răspund specialiştii.

Odată depăşită vârsta la care copiii au nevoie de o alimentaţie specială, este foarte important ca ei să mănânce, acasă în familie, aceleaşi mâncăruri pe care le consumă şi părinţii lor, nu să li se servească separat alimente precum chipsuri ori alte gustări de acest gen. Adesea, părinţii unor copii mici le dau acestora, în locul mâncării gătite pentru toată familia, doar anumite alimente despre care ştiu că le plac, în dorinţa de a evita stresul produs de mofturile copiilor. 

Însă, susţine Valeria Skafida, specialist care lucrează la  Centrul de Cercetări asupra Familiilor şi Relaţiilor, din cadrul Universităţii din Edinburgh, în acest fel este mai probabil ca respectivii copii să consume alimente mai puţin nutritive şi mai bogate în calorii.

Consumul aceloraşi mâncăruri pe care le mănâncă şi adulţii din  familie este,  este, după părerea expertului, cel mai important factor care indică dacă alimentaţia copilului va fi sănătoasă – mai important chiar decât alte asepcte considerate extrem de relevante: dacă mănâncă între mese, dacă „sare” peste masa de seară sau dacă mănâncă uitându-se la televizor.

Concluziile se bazează pe studiul obiceiurilor alimentare a 2.200 de copii cu vârsta de 5 ani. Cercetătorii au constatat că, atunci când părinţii cedau mofturilor copiilor şi le permiteau să mănânce altceva decât adulţii, copii mâncau adesea alimente precum pizza sau chipsuri, care au multe calorii şi sunt mai sărace în substanţe hrănitoare decât mâncărurile  gătite în casă.

Un aspect interesant este faptul că primii născuţi au parte adesea de o alimentaţie mai sănătoasă decât fraţii lor mai mici, deoarece, pe măsură ce numărul copiilor creşte, părinţii sunt mai înclinaţi, sub presiunea stresului, să „coboare standardele” şi să permită „răsfăţuri” alimentare nesănătoase.

Rezultatele sunt îngrijorătoare, în condiţiile în care deja masa în familie – un obicei considerat unanim drept sănătos atât din punct de vedere medical, cât şi social – tinde să dispară, iar copiii devin din ce în ce mai mult ţinta reclamelor la diverse produse alimentare, deloc sănătoase, pe care ei ajung să le prefere mâncărurilor pregătite acasă.

Un sfert dintre părinţii chestionaţi au spus că se întâmplă rareori (sau nu se întâmplă niciodată) ca mesele în familie să fie agreabile pentru toată lumea, iar o cincime dintre părinţi au declarat că rareori au timp să stea jos şi să discute cu copiii lor în timpul mesei.

Autorii studiului, publicat în Sociology of Health and Illness, susţin însă că e acceptabil ca părinţii foarte ocupaţi să mănânce la alte ore decât copiii lor, cu condiţia ca toată lumea să mănânce aceeaşi mâncare.

”A mânca aceeaşi mâncare este mai important decât să mănânce împreună”, afirmă dr. Skafida.

Un alt specialist, dr. Colin Michie, preşedintele comisiei pentru alimentaţie din cadrul  Royal College of Paediatrics and Child Health, spune că există o corelaţie între mâncarea diferită dată copiilor şi anumite probleme de sănătate ale acestora, precum carenţa de vitamina D, zinc şi fier, care, la rândul lor, pot duce la dificultăţi de învăţare.

Nutriţionistul dr. Michelle Storfer adaugă: „Părinţii pot fi tentaţi să aleagă calea mai uşoară, ca să evite consumul de timp pe care îl presupune şederea la masă cu un copil şi dezvoltarea unor obiceiuri alimentare sănătoase. Însă cercetările au arătat că aportul nutritiv şi ritmul de creştere la copiii cu vârste între 2 şi 12 ani au o influenţă profundă asupra tendinţei lor de a a suferi de obezitate şi boli cronice mai târziu în viaţă. Mâncarea pe care i-o dai copilului tău acum nu numai că îi influenţează greutatea şi sănătatea pe termen scurt, dar îi poate afecta negativ sănătatea şi în viitor.

Sursa: Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase