Home » D:News » Tehnologii care şi-au trăit traiul: unde şi când va fi trimisă ultima telegramă din lume?

Tehnologii care şi-au trăit traiul: unde şi când va fi trimisă ultima telegramă din lume?

Tehnologii care şi-au trăit traiul: unde şi când va fi trimisă ultima telegramă din lume?
Publicat: 20.06.2013
La 144 de ani după ce Samuel Morse a expediat, la Washington, prima telegramă, cea din urmă va fi trimisă în India, la data de 14 iulie 2013.

În SUA, serviciile de telegrafie au fost desfiinţate în urmă cu 7 ani, dar în India, acest mijloc de comuncare, vechi de aproape un secol şi jumătate, încă mai este folosit.

Totuşi, compania publică de telecomunicaţii Bharat Sanchar Nigam Limited (BSNL) înregistrează anual pierderi de peste 23 de milioane USD, deoarece SMS-urile şi smartphone-urile au făcut ca acest serviciu să nu mai fie atât de necesar, spune Shamim Akhtar, directorul general al serviciului de telegrafie al BSNL.

În India, sunt încă trimise zilnic, prin telegrame, aproximativ 5000 de mesaje. 

Cândva cel mai rapid mijloc de comunicare din lume, telegramele nu mai pot concura azi cu mesajele-text schimbate prin intermediul telefoanelor mobile.

În 1985, erau transmise 60 de milioane de telegrame, între 45.000 de oficii poştale. Azi, nu mai există decât 75 de oficii,  care au în total 998 de angajaţi.

Telegramele, introduse în India de medicul britanic   William O’Shaughnessy în 1850, sunt numite aici „taar” şi au jucat mult timp, în această ţară, un important rol cultural. Ele apar în momente decisive, dramatice, ale acţiunii în multe filme realizate la Bollywood, adesea anunţând moartea unui membru al familiei. În context istoric, ele i-au ajutat pe britanici să înfrângă revolta indiană din 1857 şi au fost utilizate de primul ministru Jawaharlal Nehru pentru a informa Marea Britanie despre invazia trupelor pakistaneze în Kashmir (1947). Uneori, ele servesc la schimbul de mesaje secrete între îndrăgostiţii care se hotărăsc să fugă împreună, atunci când ştiu că părinţii nu le-ar permite să se căsătorească. 

Guvernul indian este un mare „consumator” de telegrame – 65% din totalul telegramelor trimise. 

Totuşi, se pare că a venit timpul să se treacă la mijloace mai moderne şi mai eficiente de comunicare.

De aceea, a fost luată hotărârea de a desfiinţa serviciul de telegrafie din India; ultima telegramă, al cărei conţinut nu a fost dezvăluit, urmează să fie expediată pe data de 14 iulie 2013.

Sursa: FOXNews

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase