Oamenii de ştiinţă au descoperit o specie nouă de căpşună sălbatică

13 07. 2013, 09:37

Reprezentanţii U.S. Department of Agriculture au colectat deja mostre din noua specie, stocându-le în banca de gene din Corvallis, Oregon. Agenţia guvernamentală menţine această bancă de gene pentru a conserva biodiversitatea genetică a plantelor comestibile.

La prima vedere, noua specie de căpşună se aseamănă cu celelalte specii sălbatice ce cresc în Washington, Oregon şi California, explică Kim Hummer, biologul USDA care a făcut descoperirea. Genetic, însă, este extrem de diferită. Noua specie are 10 perechi de cromozomi, spre deosebire de celelalte specii din zonă, care au doar 8. De altfel, mai există o singură specie de căpşună sălbatică cu 10 cromozomi, fiind descoperită pe o singură insulă rusă aflată la nord-vest de Hokkaido, Japonia. Căpşunele pe care le putem cumpăra din supermarket au 8 perechi de cromozomi.

De multe ori, cromozomii suplimentari fac ca fructele să fie mai mari, însă noua căpşună, ce a primit numele de Fragaria cascadensis, este mică.

„Căpşuna de Cascade” este comestibilă, însă Hummer afirmă că nu este foarte gustoasă: „Din punct de vedere al aromei, este o combinaţie de zahăr cu acid. Interiorul este alb şi moale”. Biologul subliniază că „ar fi nevoie de un efort considerabil pentru a transforma această specie nouă de căpşune într-un fruct bun pentru comercializare”.

Sursa: PopSci