Home » D:News » Un dinozaur neobişnuit a fost descoperit în America de Nord. „Nu am mai văzut niciodată aşa ceva”, spun paleontologii

Un dinozaur neobişnuit a fost descoperit în America de Nord. „Nu am mai văzut niciodată aşa ceva”, spun paleontologii

Publicat: 17.07.2013
Oamenii de ştiinţă au descris o specie neobişnuită de dinozaur descoperită în deşertul din statul american Utah.

Animalul ce măsura 5 metri în lungime face parte din familia triceratops, însă era dotat cu un nas uriaş şi cu coarne neobişnuit de lungi, motiv pentru care paleontologii afirmă că nu se aseamănă cu niciun alt dinozaur descoperit până acum.

Dinozaurul a primit numele de Nasutoceratops titusi, ce înseamnă „nas mare, faţă cu coarne”. Cercetarea ce descrie descoperirea a fost publicată în Proceedings of the Royal Society B.

„Acest dinozaur ne-a dat pe spate”, a comentat Dr. Mark Loewen de la Universitatea Utah şi de Natural History Museum of Utah.

„Nu ne-am fi închipuit niciodată că poate arăta aşa – este complet diferit faţă de ceilalţi dinozauri din acest grup”, a mai spus specialistul.

Creatura a fost descoperită în 2006 în zona Grand Staircase-Escalante Monument din statul american Utah. Oamenii de ştiinţă au avut nevoie de câţiva ani pentru a pregăti şi pentru a studia fosila în amănunt.

Rocile în care a fost descoperită fosila datează de acum 75 de milioane de ani, astfel că animalul ar fi cutreierat Terra în Cretacicul Târziu.

„Coarnele sunt de departe cele mai mari descoperite la vreun membru din acest grup de dinozauri. De asemenea, are cel mai mare nas din acest grup”, a explicat dr. Loewen.

Nasutoceratops era un dinozaur masiv, ce cântărea aproximativ 2,5 tone.  Deşi avea un aspect neobişnuit, ce ar fi putut speria celelalte animale, acest dinozaur era – la fel ca toţi membrii familiei triceratops – un erbivor. Aşadar, era mai îngrijorat să descopere plante delicioase în mediul său tropical şi mlăştinos decât să terorizeze alţi dinozauri.

Nasutoceratops este unul dintre numeroasele specii de dinozauri descoperiţi în această regiune a Americii de Nord. Deşertul în care a fost descoperit făcea parte cândva din continentul cunoscut sub numele de Laramidia, o zonă bogată în fosile.

Alte specii care consumau plante, printre care şi alte două tipuri de dinozauri cu coarne şi hadrozauri cu cioc de raţă, au fost descoperite în apropiere de Nasutoceratops titusi, ceea ce sugerează că aceste creaturi co-existau.

„Toate aceste animale cântăreau peste 3 tone. Aşadar, aveam un mediu în care toate aceste erbivore concurau pentru hrană. Nu ştim încă exact cum reuşea mediul respectiv să susţină toate aceste animale, dar le-am descoperit în aceeaşi rocă”, a explicat dr. Loewen.

Specialistul a mai spus că alte specii neobişnuite încep să fie descoperite în acest sit.

Surse: BBC NewsProceedings of the Royal Society B

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase