Home » D:News » Când prea multe gânduri ne predispun la insomnie

Când prea multe gânduri ne predispun la insomnie

Când prea multe gânduri ne predispun la insomnie
Publicat: 01.09.2013
Deficitul de atenţie s-ar putea să nu cauzeze probleme doar ziua, ci şi noaptea, spun oamenii de ştiinţă care au observat că unii oameni nu pot dormi din cauză că au prea multe gânduri în timpul nopţii.

Scanările creierilor a mai multor persoane care sufereau de insomnie au indicat că aceşti indivizi nu îşi pot deconecta regiunile cerebrale asociate cu gândirea rătăcitoare nici măcar atunci când primesc sarcini complexe asupra cărora ar trebui să se concentreze. 

Acest fenomen face ca pentru aceşti oameni sarcinile de peste zi să pară mai dificile. De asemenea, specialiştii spun că nu este exclus ca acest lucru să explice de ce unii indivizi au insomnii. 

Descoperirea acestei legături dintre activitatea cerebrală din timpul zilei şi cea din timpul nopţii ar putea duce la crearea unor tratamente eficiente împotriva insomniei, spun specialiştii. 

Insomnia primară îi determină pe pacienţi să sufere de perturbări ale somnului fără vreo cauză clară precum depresia, durerea cronică sau abuzul de substanţe. 

Oamenii care dor bine au capacitatea de a activa şi dezactiva selectiv regiuni din creier folosite pentru „memoria de lucru”, atunci când încearcă să rezolve sarcini complexe. În schimb, cei care suferă de insomnia primară se străduiesc din răsputeri pentru a putea bloca gândurile irelevante care le apar în timpul nopţii. 

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din California au comparat scanările creierilor a 25 de pacienţi care sufereau de insomnie, cu cele ale unor pacienţi care nu se confruntau cu astfel de probleme. Rezultatele au indicat că deşi ambele grupuri erau la fel de capabile să realizeze sarcini care implicau memoria de lucru, cei care sufereau de insomnie nu îşi puteau opri funcţionarea acelor zone responsabile cu gândirea rătăcitoare. 

„Oamenii care suferă de insomnie nu numai că au probleme legate de somn, ci chiar şi în timpul zilei creierii lor nu funcţionează la fel de eficient ca cei ai altor persoane. Noi am constatat că subiecţii care se confruntau cu insomnia nu îţi puteau activa total regiunile din creier critice pentru memoria de lucru, tocmai pentru că nu aveau capacitatea de a-şi dezactiva regiunile responsabile pentru formarea gândurilor rătăcitoare. Nu este de mirare că cineva care suferă de insomnie are impresia că munceşte mai mult decât un coleg de-al său care nu are probleme de somn”, a explicat dr. Sean Drummond.

Sursa: Telegraph
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase