Home » D:News » Alimentele care ne îmbunătăţesc cogniţia au fost dezvăluite de primul studiu sistematic realizat până acum

Alimentele care ne îmbunătăţesc cogniţia au fost dezvăluite de primul studiu sistematic realizat până acum

Alimentele care ne îmbunătăţesc cogniţia au fost dezvăluite de primul studiu sistematic realizat până acum
Publicat: 04.09.2013
Prima analiză sistematică a cercetărilor efectuate asupra dietei mediteraneene a concluzionat că aceasta are un impact pozitiv asupra funcţionării cognitive, însă nu este clar dacă ajută în cazul tulburărilor cognitive.

De-a lungul anilor, mai multe cercetări au identificat o legătură între respectarea unei diete mediteraneene şi un risc mai scăzut de a suferi de afecţiuni asociate îmbătrânirii, cum ar fi demenţa.

Până acum oamenii de ştiinţă nu au efectuat nicio meta-analiză sistematică a acestor cercetări, acest tip de studiu sistematic permiţând identificarea unor tendinţe comune sau a inconsecvenţelor.

O echipă de cercetători de la Şcoala de Medicină din Cadrul Universităţii Exeter au efectuat prima meta-analiză sistematică, rezultatele fiind publicate în jurnalul Epidemiology.

Oamenii de ştiinţă au analizat 12 cercetări, dintre care 11 studii observaţionale şi un studiu randomizat. În nouă din cele 12 studii analizate, persoanele care respectau cu stricteţe dieta mediteraneană beneficiau de o îmbunătăţire a funcţiei cognitive, prezentau un risc mai mic de declin cognitiv şi totodată prezentau un risc mai mic de a suferi de Alzheimer.

În schimb, efectul dietei mediteraneene asupra tulburărilor cognitive nu era acelaşi în toate studiile.

Dieta mediteraneană constă în legume, fructe, peşte şi ulei de măsline. Persoanele care respectă cu stricteţe această dietă mânâncă mai multe fructe, legume şi peşte şi reduc consumul de carne şi de lactate.

Mâncarea mediteraneană este atât delicioasă, cât şi nutritivă, iar analiza noastră sistematică arată că această dietă protejează totodată creierul pe măsură ce îmbătrâneşte, reducând riscul de a suferi de demenţă. Deşi legătura dintre dieta mediteraneană şi riscul de demenţă nu este nouă, studiul nostru reprezintă prima cercetare ce analizează în mod sistematic toate dovezile existente”, a comentat Iliana Lourida, cercetătoarea care a coordonat noul studiu.

De-a lungul timpului, cercetătorii au descoperit că dieta mediteraneană este cea mai bună dietă pentru slăbit, că reduce riscul de a suferi de probleme la inimă şi că are un efect extraordinar asupra creierului. De asemenea, această dietă este secretul celor mai longevivi americani. Din acest motiv, mai multe ţări au propus introducerea dietei mediteraneene pe lista patrimoniului mondial întocmită de UNESCO.

Sursa: Universitatea Exeter

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase