Prima pagină D:News

Fotografia zilei - Two Ride Pamir

Redactia Descopera.ro | 10.18.2013 | ● Vizualizări: 348

Vedere asupra vârfurilor de peste 7000 de metri din Masivul Pamir, în Tadjikistan, august 2013. ( Theodor Pană / Mediafax Foto )

Auzim adeseori de diverşi temerari ce-şi iau inima în dinţi şi pornesc în călătoria vieţii lor în cele mai inedite locuri de pe Pământ şi în cele mai felurite moduri de a călători. Un astfel de exemplu vă prezint astăzi, eroii poveştii noastre fiind Valeriu şi Theodor Pană, tată şi fiu, care au hotărât să străbată stepele Asiei “călare” pe două motociclete. În cifre, aventura lor se exprimă astfel: 69 de zile, 12 ţări (Republica Moldova, Ucraina, Rusia, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Uzbekistan, Turkmenistan, Azerbaidjan, Georgia, Turcia şi Bulgaria), 8 capitale, peste 17,000 km parcurşi. – Marius Smădu
 
Călătoria a parcurs, în afară de teritoriile joase din Rusia (aprox.2500km) şi stepa din Kazahstan (aprox. 2400km), trei lanţuri muntoase cu altitudini între 6000 şi 7000 de metri,  cu pasuri alpine de peste 3000 de metri. Pornind din Alma-Ata, fosta capitală a Kazahstanului, mergând spre sud, drumul a traversat mai întâi munţii Altai, apoi Tian-San, pentru a ajunge în Pamir.  Zona de maxim interes a fost cea a drumului Pamir Highway (M41), în lungime de aprox. 1200km, între oraşul Osh, din Kârgâzstan şi Dushanbe, capitala Tadjikistanului. Altitudinea maximă, 4655 m, o atinge în pasul Ak – Baital, în Tadjikistan. O varianta a lui, parcursă de cei doi, coboară spre sud, pe aşa-zisul Coridor Vakhan, pe valea râului Ab-I-Panj, care desparte Tadjikistanul de Afganistan, pe o lungime de aprox. 400km. Dincolo de râul Ab-i-Panj, în Afganistan, se disting foarte bine vârfurile de peste 7000 de metri ale munţilor Hindu-Kush. După Dushanbe, drumul trece prin câmpiile şi stepele Uzbekistanului, pe valea râului Amu-Daria, a traversat deşertul Karakum, în Turkmenistan, îndreptându-se către Marea Caspică. După traversarea la Baku, au intrat în Caucazul Mic, în Azerbaidjan şi Georgia, până la Batumi, pe ţărmul Mării Negre. De acolo, prin Istanbul şi Varna, înca aprox.4000 de km. până la Bucureşti!

Mai multe fotografii găsiţi pe Mediafax Zoom

 

 Tag-uri: Mediafax ZOOM

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI