Home » D:News » În care parte din zi suntem mai tentaţi să minţim sau să înşelăm?

În care parte din zi suntem mai tentaţi să minţim sau să înşelăm?

Publicat: 31.10.2013
În care parte din zi suntem mai tentaţi să minţim sau să înşelăm?
Capacitatea noastră de a ne autocontrola pentru a evita minciunile şi înşelăciunile se reduce semnificativ în decursul unei zile. Astfel, se pare că probabilitatea ca noi să minţim sau să fim necinstiţi creşte odată cu apropierea serii.

„Ca cercetători specializaţi în probleme de etică, am realizat experimente în care am examinat diferite comportamente imorale, precum minţitul, furatul sau înşelatul. Am constatat că experimentele realizate dimineaţa scoteau la iveală un nivel scăzut de comportament neetic”, au explicat în lucrarea lor Maryam Kouchaki de la Universitatea Harvard şi Isaac Smith de la Universitatea Utah. 

Ca urmare a acestor observaţii, specialiştii s-au întrebat dacă nu cumva, dimineaţa ne este mai uşor să rezistăm tentaţiilor de a etala un comportament imoral, comparativ cu după-amiaza. 

Cunoscând faptul că autocontrolul poate fi afectat de lipsa de odihnă şi de acţiunea repetată de a lua multe decizii, Kouchacki şi Smith au vrut să examineze dacă activităţile normale din timpul zilei sunt suficiente pentru a diminua autocontrolul şi a ne creşte şansele de a fi imorali. 

Astfel, în două experimente, participanţilor li s-au arătat mai multe modele de puncte pe un monitor. Pentru fiecare model, participanţilor li s-a cerut să identifice dacă erau mai multe puncte pe partea stângă sau pe cea dreaptă. Este important să specificăm că participanţii  nu erau răsplătiţi cu bani dacă ofereau răspunsul corect. În schimb, ei primeau bani în funcţie de partea de ecran pe care spuneau că se găsesc mai multe puncte. Astfel, ei primeau de 10 ori mai mulţi bani dacă alegeau parte dreaptă în schimbul celei stângi. Prin urmare, subiecţii au fost stimulaţi financiar pentru a selecta partea dreaptă, chiar dacă pe partea stângă se aflau mult mai multe puncte. 

În urma testelor s-a constatat că participanţii evaluaţi între orele 8:00 am şi 12:00 pm erau mult mai puţin tentaţi de a trişa, comparativ cu cei care erau analizaţi în intervalul orar 12:00 pm şi 6:00 pm, fenomen pe care oamenii de ştiinţă îl numesc „efectul moralităţii matinale”.

De asemenea, în timpul testelor a fost verificată şi conştiinţa morală a participanţilor. Astfel, atunci când subiecţiilor li s-au dat literele „R”, „A”, „l” şi „E”, „C”, cei de dimineaţă aveau o probabilitatea mai mare de a forma cuvinte precum „moral” şi „ethical”. 

Aceleaşi rezultate s-au obţinut şi atunci când participanţii au testat online indivizi din Statele Unite. După-amiaza, subiecţii erau mult mai tentaţi de a trimite mesaje mincinoase unui partener virtual, cu privire la rezolvarea unei probleme de nerezolvat. 

De asemenea, s-a constatat că măsura în care oamenii adoptă un comportament neetic fără a se simţi vinovaţi (fenomen cunoscut sub numele de dezangajare morală), poate influenţa „efectul moralităţii matinale”. Astfel, participanţii care exprimau un nivel mai mare de dezangajare morală aveau o probabilitate mai mare de a trişa atât dimineaţa, cât şi seara. În schimb, oamenii care nu aveau o înclinaţie spre dezangajare morală, erau cinstiţi dimineaţa, dar necinstiţi seara. 

„Din nefericire, cei mai cinstiţi oameni, precum sunt aceia care nu înclină spre dezangajarea morală, s-ar putea să fie cei mai predispuşi la consecinţele negative asociate cu efectul de moralitate matinală. Descoperirile noastre sugerează că activităţile simple de peste zi pot duce la o scădere sistematică a moralităţii”, au declarat autorii studiului. 

Sursa: Eurek Alert

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase