Home » D:News » Primul telescop spaţial dedicat observării mediului înconjurător al planetelor din Sistemul Solar este gata de acţiune

Primul telescop spaţial dedicat observării mediului înconjurător al planetelor din Sistemul Solar este gata de acţiune

Primul telescop spaţial dedicat observării mediului înconjurător al planetelor din Sistemul Solar este gata de acţiune
Publicat: 27.11.2013
Un telescop spaţial japonez, primul din categoria sa, este pregătit să monitorizeze planetele din Sistemul Solar, la două luni şi jumătate după lansare, a anunţat marţi Agenţia de explorare spaţială japoneză (JAXA), informează AFP.

„Am putut să verificăm funcţiile telescopului Sprint-A (denumit şi Hisaki) şi intenţionăm să începem misiunea de măsurători ştiinţifice”, se afirmă în comunicatul emis de JAXA.

Sprint-A este primul telescop spaţial dedicat observării mediului înconjurător al planetelor din Sistemul Solar (Venus, Marte şi Jupiter) de pe o orbită terestră ce fluctuează între 950 kilometri şi 1.150 kilometri.

JAXA a confirmat funcţionarea normală a sistemului de captare a radiaţiilor ultraviolete extreme, care nu pot fi observate de pe Terra.

Telescopul Hisaki a fost plasat pe orbita sa funcţională pe 15 septembrie, la o zi după lansarea realizată cu noua rachetă niponă Epsilon.

Epsilon, propulsat cu propergol solid, este cel mai recent propulsor creat de Japonia după racheta H-2A, de două ori mai mare şi de două ori mai costisitoare, inaugurată în 2001. Japonia a lansat şi o versiune mai puţin impunătoare, H-2B, care a efectuat o primă misiune în 2009.

Surse: Mediafax, AFP

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase