Home » D:News » De ce au cuplurile tendinţa de a judeca persoanele singure şi invers?

De ce au cuplurile tendinţa de a judeca persoanele singure şi invers?

De ce au cuplurile tendinţa de a judeca persoanele singure şi invers?
Publicat: 12.01.2014
Aţi ascultat sau aţi luat vreodată parte la o discuţie între o persoană singură şi un cuplu căsătorit? I-aţi auzit pe interlocutori spunând: „Eu sunt genul de persoană făcută pentru relaţii”, sau din contră „Mă descurc mai bine când singur/ă”? Ei bine, pe baza unui nou studiu, oamenii de ştiinţă susţin că ceea ce noi am putea percepe drept o conversaţie între oameni mulţumiţi de staturile lor diferite, este, de fapt, o „idealizare normativă” şi se referă la tendinţa oamenilor de a idealiza propriul stil de viaţă şi credinţa potrivit căreia ei vor beneficia mai mult de pe urma acestui mod în care aleg să îşi trăiască viaţa.

Iniţial, ideea de idealizare normativă părea foarte inocentă. Ea părea să indice doar că oamenii care se simt mulţumiţi de vieţile lor văr să împărtăşească asta cu cei din jur. Însă, oamenii de ştiinţă de la Universitatea Stanford şi Waterloo au descoperit că indivizii aveau o mai mare tendinţă de a judeca stilul de viaţă al altora atunci când considerau că propria lor poziţie în viaţă le-ar fi ameninţată. Mai exact, cu cât un individ avea o viaţă mai puţin stabilă, cu atât ei erau mai dispuşi să facă orice pentru a-şi promova propriul stil de de viaţă. 

Cu scopul de a corobora datele, o echipă de psihologi a efectuat patru studii. În primele două studii ei au descoperit legături între idealizare şi modul în care era perceputa stabilitatea. În celelalte două studii, oamenii de ştiinţă au descoperit că modul în care era percepută stabilitatea avea un efect asupra opiniilor. Mai exact, s-a constatat un efect atât asupra opiniilor pe care individul le are despre cei care au acelaşi stil de viaţă ca el, cât şi faţă de cei care au un alt stil. 

„Se pare că oamenii au tendinţa de a-i denigra pe cei care au un status diferit de al lor, cu scopul de a se simţi mai bine în propria situaţie. Acest tip de gândire este, de fapt, un comportament defensiv. O persoană care a ales o cale diferită în viaţă ne poate ameninţa încrederea pe care noi o aveam în propriul nostru stil de viaţă, mai ales dacă noi considerăm că modul în care noi ne trăim viaţa nu este uşor de schimbat. Un mod bun prin care putem combate aceste sentimente de ameninţare este acela de a încerca să ne convingem că stilul nostru de viaţă este cel mai bun. Aşa că, data viitoare când realizaţi că judecaţi stilul de viaţă al altora doar pentru că este diferit de al dumneavoastră, întrebaţi-vă dacă nu cumva sunteţi un pic invidios”, a declarat Samantha Joel, cu privire la acest studiu. 

Sursa: Medical Daily

 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase