Prima pagină D:News

„Degetele” bizare de pe Marte. Experţii NASA cred că este dovada existenţei apei pe Planeta Roşie (FOTO)

Roxana Ruscior 02.11.2014 | ● Vizualizări: 1191

Sonda spaţială Mars Reconnaissance Orbiter, care cercetează de mai mulţi ani Planeta Roşie, a surprins mai multe imagini uimitoare, care i-au pus pe gânduri pe specialiştii de la NASA.

În imagine se pot observa forme ciudate, ca nişte "degete", cum le-au poreclit experţii NASA.

Deşi nu pot fi deocamdată siguri ce anume sunt aceste forme, oamenii de ştiinţă cred că este vorba de substanţe minerale care au lăsat urme pe sol, fiind transporate de râuri pe pantele unor dealuri.

„Degetele” bizare de pe Marte. Experţii NASA cred că este dovadă existenţei apei pe Planeta Roşie    (Foto NASA)

Prin urmare, aceasta poate fi dovada că pe Marte există încă râuri pline cu apă curgătoare.

Probabil că aceste râuri de apă sărată curg ocazional, în funcţie de schimbările climaterice care au loc pe planetă, cred specialiştii.

„Nu suntem siguri că aceasta este dovada clară a existenţei apei pe Marte, dar nu văd cum ar fi apărut aceste urme în lipsa apei”, explică Lujendra Ojha, de la Institutul de Tehnologie Georgia, din Atlanta, care a studiat fenomenul.

Ea a observat prima dată aceste imagini în urmă cu 3 ani, dar acum a obţinut mai multe fotografii, care confirmă că fenomenul este ciclic.

Urmele apar mai ales în sezonul mai cald de pe Marte, de aceea experţii bănuiesc că este vorba de o apă care curge aproape de suprafaţă şi care nu îngheaţă pentru că este foarte sărată.

Descoperirea, dacă va confirma existenţa apei pe Marte, este foarte importantă, pentru că sugerează posibilitatea existenţei vieţii pe această planeta, precizează Richard Zurek, de la NASA.

Sursa: Daily Mail
 

Tag-uri: marte | apă | nasa | râuri