Home » D:News » Veşti bune pentru bărbaţi! Cercetătorii au aflat cum putem anticipa apariţia celei mai periculoase forme de cancer (VIDEO)

Veşti bune pentru bărbaţi! Cercetătorii au aflat cum putem anticipa apariţia celei mai periculoase forme de cancer (VIDEO)

Veşti bune pentru bărbaţi! Cercetătorii au aflat cum putem anticipa apariţia celei mai periculoase forme de cancer (VIDEO)
Publicat: 24.02.2014
Cercetătorii britanici au descoperit recent că 13 gene mutante cauzează cele mai agresive forme ale cancerului de prostată şi ar putea permite monitorizarea bărbaţilor predispuşi genetic la această boală şi crearea unui test de screening pentru detectarea tumorilor, informează dailymail.com.

Cercetătorii britanici au analizat mostre de sânge prelevate de la 191 de bărbaţi bolnavi de cancer, care aveau în familie trei sau patru rude afectate de această maladie. Oamenii de ştiinţă au descoperit că unii pacienţi aveau profiluri genetice uşor de identificat, care îi expuneau unui risc crescut de cancer de prostată, dar şi că aceste profiluri corespund unui risc mai mare de îmbolnăvire cu o formă mai agresivă a acestei maladii.

Odată cu descoperirea acestor profiluri genetice, există speranţa că bărbaţii ar putea beneficia de teste pentru detectarea mutaţiilor genetice în acelaşi mod ca femeile, care au la dispoziţie teste de screening pentru detectarea cancerului la sân – ceea ce ar însemna o revoluţie pentru diagnosticarea şi tratamentul cancerului de prostată.

„Am demonstrat că testarea mutaţiilor cunoscute care produc cancer ar putea oferi indicii despre pacienţii care sunt expuşi unei forme mai agresive de cancer. Dispunem deja de dotarea tehnică pentru a detecta simultan mutaţii multiple, iar ceea ce mai rămâne de făcut este să aprofundăm cercetările pentru a arăta că identificarea mutaţiilor periculoase poate salva vieţi”, a declarat profesorul Ros Eeles, de la Institutul de cercetare a cancerului (ICR) din Londra şi de la Royal Marsden NHS Foundation Trust.

„În acest caz, pe viitor, testarea genetică ar putea deveni necesară ca parte a procedurilor de tratare a cancerului de prostată„, a adăugat Ros Eeles.

Femeile cu un istoric familial puternic de cancer la sân pot fi testate în prezent pentru mutaţiile genetice BRCA1 şi BRCA2, care cresc considerabil riscul de îmbolnăvire.

În cazul cancerului de prostată, lucrurile sunt complicate însă de faptul că boala pare să fie provocată de mult mai multe mutaţii genetice.

Cercetătorii de la ICR au descoperit 13 mutaţii genetice care împiedică funcţionarea corectă a opt gene ce repară ADN-ul. Bărbaţii care prezintă oricare dintre aceste mutaţii aveau un risc mult mai mare de a se îmbolnăvi de o formă invazivă de cancer, care se răspândeşte în tot corpul, şi de a muri din cauza acestei boli.

Descoperirea cercetătorilor britanici a fost publicată în ultimul număr al revistei British Journal of Cancer.

Sursa: Mediafax, Daily Mail, Institute of Cancer Research

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase