Home » D:News » „Este o descoperire incredibilă.” A fost identificată o nouă specie de reptilă preistorică: avea peste o sută de dinţi în cerul gurii (FOTO)

„Este o descoperire incredibilă.” A fost identificată o nouă specie de reptilă preistorică: avea peste o sută de dinţi în cerul gurii (FOTO)

Publicat: 12.03.2014
Paleontologii din China au descoperit fosilele unei reptile ciudate, care avea în cerul gurii sute de dinţi ascuţiţi ca nişte ace. Animalul a trăit în urmă cu 240 de milioane de ani şi este considerat o specie nouă şi un gen nou, necunoscut până acum.

Atopodentatus unicus avea aproximativ 3 metri lungime, iar descoperirea lui este de-a dreptul „incredibilă”, declară Xiao-chun Wu, paleontolog la Muzeul Naturii din Ottawa, Canada.

Fosilele au fost găsite în Guanling Formation, în sud-vestul Chinei. Atopodentatus unicus era o reptilă acvatică din grupul sauropterygian, care a evoluat din animale terestre şi a dispărut la sfârşitul erei Mezozoice. Paleontologii au avut şansa de a găsi un schelet fosilizat aproape complet.

Dinţii reptilei erau dispuşi în 35 de seturi verticale, în centrul maxilarului superior. În total, Atopodentatus unicus avea câte 175 de dinţi pe maxilar şi pe mandibulă.

Deşi arătau ameninţător, aceşti dinţi erau prea subţiri pentru a fi folosiţi într-un atac. Reptila consuma probabil viermi şi mici creaturi de pe fundul oceanului.

Forma bizară a gurii era utilă pentru scormonirea în nisipul de pe fundul oceanului, dinţii ajutând astfel la filtrarea hranei.
Importanta descoperire a paleontologilor chinezi a fost publicată în revista Naturwissenschaften.

Sursa: Daily Mail
 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase