Home » D:News » Cum facem carnea la grătar mai sănătoasă? Cercetătorii recomandă o metodă testată ştiinţific

Cum facem carnea la grătar mai sănătoasă? Cercetătorii recomandă o metodă testată ştiinţific

Cum facem carnea la grătar mai sănătoasă? Cercetătorii  recomandă o metodă testată ştiinţific
Publicat: 27.03.2014
Carnea la grătar a avut parte, în ultima vreme, de o „presă proastă”, în urma unor studii ce arătaseră că frigerea pe grătar ar determina formarea unor compuşi potenţial cancerigeni. Experimente recente ale unui grup de cercetători din Portugalia şi Spania au arătat că marinarea în bere a cărnii de porc, înainte de frigerea pe grătar, reduce nivelul acestor substanţe dăunătoare.

Studii anterioare arătaseră că există o corelaţie între consumul de carne la grătar şi incidenţa crescută a cancerului colorectal; se crede că ar fi implicate anumite substanţe numite hidrocarburi aromatice policiclice (PAH), care se formează atunci când carnea este gătită la temperaturi înalte, aşa cum se întâmplă în cazul frigerii pe grătar.

PAH, care există şi în fumul de ţigară, precum şi în gazele de eşapament, pot produce cancere la animalele de laborator, deşi nu este încă limpede dacă au acelaşi efect şi la oameni.

Ca măsură de prevedere, luând în considerare potenţialul lor cancerigen, comisia de specialitate a Uniunii Europene a stabilit anumite norme legate de prezenţa acestor compuşi în alimente.

Marinarea în bere, vin sau ceai poate reduce nivelul unor substanţe potenţial cancerigene, dar se ştia prea puţin despre modul în care marinarea în diferite tipuri de bere afectează nivelul de PAH.

Autorii studiului au investigat acest aspect, marinând mostre de carne de porc, timp de 4 ore, în bere blondă, bere blondă fără alcool şi bere neagră, după care au gătit carnea la grătar. 

Efectul cel mai puternic s-a dovedit a-l avea berea neagră, care a redus nivelul a 8 tipuri de PAH frecvent întâlnite cu mai mult de jumătate, comparativ cu cazul în care carnea nu a fost marinată. Rezultatele au fost publicate în Journal of Agricultural and Food Chemistry, o publicaţie a Societăţii Americane de Chimie.

Aşadar, consumul de carne marinată în bere ar putea fi o strategie eficace de a reduce riscurile consumului de carne roşie la grătar, spun cercetătorii.

Sursa: ACS

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Creierul uman împarte ziua în capitole. Dar de ce și cum?
Creierul uman împarte ziua în capitole. Dar de ce și cum?
De ce nu ruginește oțelul inoxidabil?
De ce nu ruginește oțelul inoxidabil?
Un studiu a identificat 33 de „zone întunecate” la nivel global, unde mii de specii așteaptă să fie descoperite
Un studiu a identificat 33 de „zone întunecate” la nivel global, unde mii de specii așteaptă să fie descoperite
A reapărut pe cerul Pământului o cometă văzută pentru ultima oară de neanderthalieni
A reapărut pe cerul Pământului o cometă văzută pentru ultima oară de neanderthalieni
Aproape 200 de substanțe potențial cancerigene, găsite în ambalajele alimentare comune
Aproape 200 de substanțe potențial cancerigene, găsite în ambalajele alimentare comune
Filosoful care a suferit „13 ani în temniţă pentru un popor de idioţi”
Filosoful care a suferit „13 ani în temniţă pentru un popor de idioţi”
Statele Unite și Microsoft au confiscat 41 de domenii de Internet folosite de hackeri ruși
Statele Unite și Microsoft au confiscat 41 de domenii de Internet folosite de hackeri ruși
Universitatea Oxford dezvoltă primul vaccin din lume împotriva cancerului ovarian
Universitatea Oxford dezvoltă primul vaccin din lume împotriva cancerului ovarian
Prognoza actualizată de la ANM! Meteorologii anunță o lună octombrie caldă
Prognoza actualizată de la ANM! Meteorologii anunță o lună octombrie caldă
Elon Musk a pierdut o bătălie legală în Australia. Ce amendă trebuie să plătească?
Elon Musk a pierdut o bătălie legală în Australia. Ce amendă trebuie să plătească?
Astronomii au descoperit un nou posibil loc de formare al asteroidului Ryugu
Astronomii au descoperit un nou posibil loc de formare al asteroidului Ryugu
Geologii au descoperit o zonă misterioasă sub Oceanul Pacific
Geologii au descoperit o zonă misterioasă sub Oceanul Pacific
Genomul uman, stocat într-un „cristal” indestructibil care ne-ar putea readuce la viață după dispariție
Genomul uman, stocat într-un „cristal” indestructibil care ne-ar putea readuce la viață după dispariție
Ce este „argintul viu” și cum este folosit în extragerea aurului?
Ce este „argintul viu” și cum este folosit în extragerea aurului?
Ce animal poate naște simultan cei mai mulți pui?
Ce animal poate naște simultan cei mai mulți pui?
Talentatul domn Alan Bennett
Talentatul domn Alan Bennett
Jenny, pisica supraviețuitoare de pe Titanic. „Am văzut-o cum își ducea puii pe fiecare în parte la țărm. Mi-am zis, dacă ea merge, merg și eu”
Jenny, pisica supraviețuitoare de pe Titanic. „Am văzut-o cum își ducea puii pe fiecare în parte la țărm. Mi-am ...
Laika, primul animal trimis în spațiu și prima ființă decedată în afara Pământului. „Nu am învățat suficient din misiune pentru a justifica moartea câinelui”
Laika, primul animal trimis în spațiu și prima ființă decedată în afara Pământului. „Nu am învățat suficient ...