Home » D:News » Critici la adresa studiului controversat despre marijuana. Ce nu au spus cercetătorii

Critici la adresa studiului controversat despre marijuana. Ce nu au spus cercetătorii

Critici la adresa studiului controversat despre marijuana. Ce nu au spus cercetătorii
Publicat: 18.04.2014
De câteva zile, presa din mai multe ţări scrie despre un studiu recent privind efectele negative ale consumului ocazional de marijuana. Un cercetător care nu a luat parte la acest studiu contestă însă rezultatele, explicând de ce experimentul nu a fost realizat foarte corect.

În cadrul studiul, care începe să fie tot mai contestat, 20 de tineri sănătoşi care consumau marijuana cel puţin o dată pe săptămână au fost supuşi unei scanări la RMN.

Cercetătorii au observat anumite modificări în două regiuni importante din creierul lor şi au declarat că acestea ar putea fi provocate de consumul drogului.

În replică, Carl Hart, profesor de psihologie la Universitatea Columbia, spune că aceste modificări ale structurii creierului nu au dus la schimbări ale comportamentului sau la boli, subiecţii fiind aleşi pentru studiu tocmai pentru că erau sănătoşi.

Diferenţe în structura creierului apar şi la femei comparativ cu bărbaţii, dar asta nu înseamnă că aceste modificări sunt semnul unor boli sau al unui handicap, precizează el.

Hart spune că cercetările nu trebuie să ţină cont doar de imaginea care se vede pe RMN, ci şi de comportamentul subiecţilor, care în acest caz era perfect normal.

Prin urmare, tinerii care consumau ocazional marijuana aveau unele modificări în creier, dar acest lucru nu le afecta sănătatea sau comportamentul.

În privinţa riscului privind apariţia unei dependenţe, Hart spune că aproximativ 35% din tinerii cu vârsta între 18-20 de ani consumă marijuana. Dintre aceştia însă, după vârsta de 26 de ani doar 1% au probleme care ar putea sugera o dependenţă.

Prin urmare, modificările cerebrale nu pot fi considerate un indiciu pentru o viitoare dependenţă. Dacă ar fi aşa, toţi consumatorii ocazionali ar deveni dependenţi, explică Hart.

În plus, este posibil că subiecţii testaţi de cercetătorii de la Universitatea Northwestern să fi avut aceste anomalii în structura creierului chiar dinainte de a consuma marijuana, prin urmare studiul nu poate demonstra o legătură cauză-efect.

Sursa: The Daily Beast
 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase