Prima pagină D:News

Iluzia optică a anului 2014. Proiectele câştigătoare sunt de-a dreptul năucitoare (Foto, VIDEO)

Roxana Ruscior 05.22.2014 | ● Vizualizări: 619

Concursul anual de iluzii optice al Neural Correlate Society s-a încheiat şi a fost anunţat clasamentul. Pe primul loc este o variantă nouă a clasicei iluzii Ebbinghaus.

Iluzia Ebbinghaus este printre cele mai cunoscute. Ea se bazează pe modul în care creierul nostru percepe dimensiunea unui obiect în funcţie de obiectele din jurul său.

Prin urmare, în imaginea de mai jos, cercurile portocalii au de fapt aceeaşi dimensiune, deşi ochiul le va percepe ca fiind diferite.Câştigătorul concursului din acest an este un model în mişcare ale acestei iluzii optice, conceput de Christopher D. Blair, Gideon P. Caplovitz, and Ryan E.B. Mruczek, de la Universitatea Nevada Reno.

În acest gif animat, cercul din centru are mereu aceeaşi dimensiune, dar pare că aceasta diferă atunci când cercurile din jurul său devin mai mari suau mai mici.

Iluzia optică este mai puternică dacă vă uitaţi la întreaga imagine şi mai redusă atunci când vă concentraţi atenţia pe cercul din centru.

 

 

Pe al doilea loc în competiţie s-a clasat proiectul conceput de Mark Vergeer, Stuart Anstis şi Rob van Lier. Acesta arată modul în care o culoare poate schimba perceperea altor culori, în funcţie de poziţia liniilor negre.

Al treilea loc este ocupat de un filmuleţ care arată cum două imagini diferite par identice şi doua imagini identice sunt percepute ca fiind diferite.

Sursa: io9

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI