Home » D:News » Vreţi să-i faceţi pe copii să mănânce sănătos? Iată ce NU trebuie să le spuneţi

Vreţi să-i faceţi pe copii să mănânce sănătos? Iată ce NU trebuie să le spuneţi

Vreţi să-i faceţi pe copii să mănânce sănătos? Iată ce NU trebuie să le spuneţi
Publicat: 26.05.2014
Copiii de 3-5 ani mănâncă mai puţine alimente sănătoase dacă li se spune că mâncarea respectivă e bună pentru ei, că „îi va face mai puternici” sau ”mai deştepţi”, arată un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Chicago.

Dacă li se spune că un anumit aliment le va aduce un folos (îi va face mai sănătoşi, mai plini de energie, mai puternici, mai isteţi etc.), copiii sunt înclinaţi să creadă că acest folos va fi obţinut în detrimentul gustului, că scopul va fi atins sacrificând gustul, aşa că e mai puţin probabil să mănânce din alimentul respectiv, consideră cercetătorii.

Ei recomandă ca atât părinţii, cât şi producătorii de alimente să propună, pur şi simplu, alimentul respectiv fără niciun mesaj legat de scopul acestuia.

Pentru a-şi testa ipoteza, oamenii de ştiinţă au studiat un grup de preşcolari, cărora li se citea o poveste despre o fetiţă numită care mânca Wheat Thins (o marcă nord-americană de crackers – un fel de pesmeţi foarte subţiri) înainte de a merge la joacă.

Erau două versiuni ale poveştii: una dintre ele conţinea fraze despre foloasele pe care le aduce acest aliment sănătăţii (copiilor li se spunea că îi face puternici, sănătoşi şi plini de energie), iar cealaltă versiune nu conţinea niciun mesaj legat de beneficiile alimentului.

Autorii studiului au constatat că, într-adevăr, copiii cărora li se ofereau Wheat Thins mâncau cantităţi mai mici din aceştia dacă auziseră acea versiune a poveştii ce conţinea mesaje privind sănătatea. Rezultatele studiului urmează să fie publicate în Journal of Consumer Research.

Un studiu anterior, realizat pe copii de 9-11 ani, arătase că aceştia alegeau mai curând o băutură numită New Drink (Noua Băutură) decât una numită New Health Drink (Noua Băutură a Sănătăţii).

Cercetătorii recomandă ca, atunci când vor să-i convingă pe copii să mănânce alimente sănătoase, părinţii să le servească prezentându-le drept gustoase sau fără nicio caracterizare.

Sursa: Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase