Prima pagină D:News

Antioxidanţii sunt periculoşi pentru sănătate? Un studiu recent contrazice tot ce se ştia până acum

Roxana Ruscior 05.27.2014 | ● Vizualizări: 135
Antioxidanţii sunt periculoşi pentru sănătate? Un studiu recent contrazice tot ce se ştia până acum     (Foto: Shutterstock) + zoom
Galerie foto (1)

Din dorinţa de a fi cât mai sănătoşi, mulţi oameni cumpără şi consumă foarte des vitamine şi antioxidanţi, substanţe considerate foarte bune pentru a încetini îmbătrânirea organismului. Un studiu recent contrazice această veche teorie.

De mulţi ani, medicii susţin că radicalii liberi din aerul poluat atacă membranele celulelor şi pot duce la mutaţii cancerigene, la îmbătrânirea celulelor şi chiar la scăderea funcţiilor congnitive.

De asemenea, radicalii liberi sunt molecule pe care corpul uman le produce în mod natural, prin procesarea oxigenului, iar antioxidanţii reduc acest proces dăunător de oxidare.

Un studiu recent, realizat de cercetătorii de la Universitatea McGill din Canada, demonstrează că radicalii liberi nu provoacă îmbătrânirea, iar pilulele cu antioxidanţi sunt cele care accelerează acest proces.



În mod surprinzător, acestu studiu susţine opusul a tot ce se ştia până acum: radicalii liberi ajută celulele să trăiască mai mult.

Acest fenomen are loc prin modificarea mecanismului numit apoptoză, care presupune autodistrugerea celulelor afectate. Cele distruse vor muri, iar cele sănătoase, sub influenţa radicalilor liberi, vor fi stimulate şi vor trăi mai mult.

Studiul, coordonat de profesorul de biologie Siegfried Hekimi, a fost făcut pe viermi, care au trăit mai mult când au fost expuşi la radicalii liberi.

Cercetări anterioare sugeraseră mai de mult această teorie. Anul trecut, Institutul de Cercetări Cardiovasculare Multimedica din Italia a declarat că organismul uman are nevoie de stresul provocat de radicalii liberi pentru a putea lupta cu bolile infecţioase. Experţii au avertizat că un nivel crescut de antioxidanţi este dăunător.

Organismul uman este adaptat să lupte singur într-un mediu nociv, având mecanisme de apărare eficiente, care sunt afectate de antioxidanţi.

Alte studii de laborator au sugerat o legătură între antioxidantul N-acetyl cysteine şi răspândirea mai  rapidă a cancerului de sân. De asemenea, beta carotenul şi vitamina A sunt asociate cu riscul de cancer pulmonar şi alte boli de plămâni.

Cercetătoriii precizează însă că antioxidanţii luaţi natural din alimente sunt benefici, pentru că sunt în cantităţi mai mici.

Sursa: Daily Mail