Apele au adus tubul de metal în apropierea casei unui poliţist, lăsându-i pe el şi pe vecini să se întrebe ce este mai exact acest obiect. Au circulat diverse teorii, dintre care cea mai răspândită este cea potrivit căreia tubul din metal ar proveni de la racheta unei navete spaţiale lansate de la cosmodromul Baikonur din Kazahstan.
Dar absenţa unor urme de ardere sau a unui motor i-a determinat pe alţii să sugereze o altă versiune. Ei susţin că aceasta ar fi o componentă a unei rachete balistice intercontinentale scoase din uz şi care a fost probabil îngropată undeva în apropiere. Apele ar fi dezgropat dispozitivul şi l-ar fi adus în satul Malougrenievo, afirmă ei.
Au apărut speculaţii şi cu privire la toxicitatea şi pericolul generate de această „rachetă”, mai ales după ce fotografiile au circulat intens pe Internet.
Profesorul Aleksei Iaskin, specialist în proiectile, a declarat că acesta este „corpul gol al unei rachete rămase probabil din perioada sovietică pe terenul uzinei chimice Biisk”. „Este un rezervor gol, fără combustibil, care nu presupune un pericol tehnic sau public. Astfel de obiecte sunt des întâlnite în gospodării ca recipiente de colectare a apei sau – îngropate în pământ – ca ţevi de canalizare”, a explicat el.
Un oficial guvernamental local a declarat pentru site-ul Sibnet.ru că nu este nimic misterios în legătură cu acest obiect, care aparţine de fapt unui localnic. „El voia să folosească obiectul pentru stocarea apei. L-a găsit într-o haldă şi l-a adus în grădina sa. Nu a căzut niciun etaj al unei rachete la noi. Poliţia se ocupă de acesta doar pentru că a fost adus de ape la (locuinţa) unui ofiţer de poliţie”, a declarat el.
„Uzina Biisk foloseşte astfel de rachete, iar atunci când nu mai are nevoie de ele le vinde”, a declarat Tatiana Jdanova, a cărei familie deţine obiectul. „Al nostru a fost luat de ape în timpul inundaţiilor. A rupt gardul şi a plutit împreună cu câinii, care se ascundeau în interior”, a declarat ea.
Ploile abundente au provocat inundaţii în sudul Siberiei la începutul lui iunie, determinând declararea situaţiei de urgenţă în mai multe regiuni. Aproximativ 12.000 de persoane au fost evacuate.