Într-un comunicat de presă transmis vineri dimineaţă, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care intenţionează să călătorească în Bulgaria sau care se află deja pe litoralul bulgăresc al Mării Negre asupra faptului că, potrivit informaţiilor publicate de specialiştii bulgari în hepatologie, în urma inundaţiilor provocate de ploile puternice care au afectat Portul Varna şi unele staţiuni bulgăreşti la Marea Neagră există riscul ridicat ca apa mării să fie infectată cu virusul hepatic A.
”Inspecţia Regională de Sănătate Varna a comunicat, la 3 iulie 2014, că, urmare a unor analize ale apei de mare din zona «Plaja ofiţerilor- Varna», s-a constatat un rezultat nefavorabil al indicatorilor de analiză microbiologică «Escherichia coli» şi «enterococi intestinali». Specialiştii recomandă turiştilor să nu consume midii crude, să utilizeze duşul după băile în mare, să respecte cu stricteţe regulile igienico-sanitare şi, pentru siguranţă, cei care îşi petrec vacanţa pe litoralul bulgăresc în acest an să se vaccineze împotriva hepatitei A”, precizează reprezentanţii MAE.
De asemenea, aceştia recomandă consultarea periodică atât a site-urilor de specialitate, cât şi a paginii web a MAE (www.mae.ro), rubrica Sfaturi de călătorie – Alerte de călătorie.
Departamentul pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism a anunţat vineri că pe litoralul românesc parametrii de calitate au apei mării sunt „buni”, după ce MAE a avertizat românii că există un risc crescut ca pe litoralul bulgăresc apa mării să fie infectată cu virusul hepatic A.
„Departamentul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri şi Turism asigură turiştii care doresc să-şi petreacă următoarele zile pe litoralul românesc că instituţiile autorizate controlează periodic calitatea apei. Conform ultimelor teste efectuate de Direcţia de Sănătate Publică Constanţa, în acest moment parametrii de calitate a apei sunt buni”, se arată într-un comunicat transmis vineri MEDIAFAX.
DSP Constanţa: Probele recoltate din apa mării, în conformitate cu legislaţia europeană şi românească
Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică din Constanţa au anunţat, vineri, că probele recoltate până în prezent din apele Mării Negre, pe teritoriul litoralului românesc, sunt în conformitate cu legislatia în vigoare, iar calitatea apei este ”excelentă”.
”DSP Constanţa a început monitorizarea calităţii apei de îmbăiere în acest sezon pe litoral din data de 15 mai. Până în prezent toate probele recoltate s-au încadrat în valoarea de referinţă a standardului, în conformitate cu legislaţia europeană şi românească în vigoare”, spun reprezentanţii DSP Constanţa într-un comunicat transmis vineri.
Aceştia mai precizează că rezultatele probelor recoltate din apa mării sunt afişate pe site-ul Direcţiei de Sănătate Publică din Constanţa.
Conform ultimului raport întocmit de specialiştii DSP Constanţa pentru perioada 23 – 27 iunie, calitatea apei de mare în zona Mangalia, care cuprinde staţiunile Olimp, Neptun, Jupiter, Cap Aurora, Venus, Saturn, Mangalia, 2 Mai şi Vama Veche, este ”excelentă”.
Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică mai spun că, în urma unei solicitări a Ministerului Sănătăţii făcute ca urmare a alertei privind posibila contaminare a apei mării cu virusul hepatic A în zona litoralului bulgăresc, a fost suplimentată recoltarea de probe de apă de mare în zona limitrofă frontierei cu Bulgaria. Astfel, o echipă de inspectori sanitari a mers pentru a recolta probe din ape mării în zonele Vama Veche, 2 Mai, Mangalia şi Saturn, rezultatele urmând să fie prezentate după analizarea acestora.
De asemenea, conform sursei citate, din datele înregistrate la Serviciul de internări al Spitalului de Boli Infecţioase Constanţa, în ultimile cinci zile nu s-au înregistrat cazuri de suspiciune de hepatită de tip A la turişti sau localnici din zona litoralului românesc.
Măsuri pentru prevenirea hepatitei A: Vaccinarea şi respectarea igienei personale şi alimentare
Cele mai sigure măsuri pentru prevenirea hepatitei A sunt respectarea normelor elementare de igienă personală şi alimentară – spălarea mâinilor cu apă şi săpun, a legumelor şi a fructelor, evitarea consumului de apă din surse neautorizate – şi vaccinarea, spune prof. dr. Adrian Streinu Cercel.
Recomandările specialistului vin în contextul informaţiilor publicate de specialiştii bulgari în hepatologie, potrivit cărora, în urma inundaţiilor provocate de ploile puternice ce au afectat Portul Varna şi unele staţiuni bulgăreşti la Marea Neagră, există riscul ridicat ca apa mării să fie infectată cu virusul hepatic A.
„Virusul hepatitic A se distruge în apa cu salinitare ridicată. Dar virusul nu pluteşte singur, pentru că dacă ar fi singur s-ar distruge. El este închistat în dejecţii umane, de aceea distrugerea este mai dificilă”, a explicat prof. dr. Streinu Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Capitală.
Principala măsură pentru prevenirea îmbolnăviri este să nu fie înghiţită apă contaminată. De asemenea, pentru evitarea riscurilor infectării, turiştii se pot vaccina. În plus, trebuie consumată apă din surse sigure, iar mâinile să fie spălate cu apă şi săpun. „Şi legumele şi fructele vor fi spălate înainte de a fi consumate. Sigur că este important şi ca sursa de apă să nu fie contaminată”, a adăugat Streinu Cercel.
Cea mai bună metodă de apărare împotriva hepatitei A este vaccinarea. Peste 99% dintre persoanele vaccinate dezvoltă imunitate împotriva acestui virus hepatic.
Hepatita A este o boală infecţioasă a ficatului cauzată de un virus transmis prin ingerarea de alimente şi apă contaminate, care, spre deosebire de viruşii hepatici B si C, nu provoacă o infecţie cronică a ficatului.
Virusul hepatic A are o perioada de incubaţie între 15 şi 45 de zile. Simptomele iniţiale ale bolii sunt oboseală, stare de slăbiciune, anorexie, greaţă, vărsături, dureri abdominale şi, uneori, febră urmată de dureri de cap, erupţii cutanate şi diaree. După una-două săptămâni de la debutul bolii, poate apărea şi icterul.
Potrivit specialiştilor, nu există tratament specific pentru hepatita A. Sunt recomandate, totuşi, odihna, consumul mare de lichide şi evitarea alcoolului.