Home » D:News » Un crater ciudat a apărut brusc pe o câmpie din Siberia. Care este explicaţia? (VIDEO)

Un crater ciudat a apărut brusc pe o câmpie din Siberia. Care este explicaţia? (VIDEO)

Un crater ciudat a apărut brusc pe o câmpie din Siberia. Care este explicaţia? (VIDEO)
Publicat: 17.07.2014
O gaură uriaşă, apărută din senin, a fost filmată într-o regiune din Siberia şi nimeni nu ştie cum şi când s-a format.

Imaginile filmate din avion arată un crater foarte mare, apărut pe un câmp din Penisinula Yamal, zonă cunoscută pentru zăcămintele de gaz natural.

Deşi deocamdată nimeni nu ştie cum s-a format craterul, o explicaţie posibilă este legată tocmai de aceste zăcăminte de gaz.

Cauzele producerii acestui fenomen în Peninsula Iamal – al cărei nume se traduce prin sintagma „Capătul lumii” – sunt deocamdată necunoscute.

Internauţii ruşi au lansat deja o serie de speculaţii, potrivit cărora craterul uriaş ar indica „locul de aterizare al unei nave extraterestre”.

Însă un expert rus consideră că explicaţia cea mai probabilă are legătură cu fenomenul de încălzire globală, care eliberează în aer gazele naturale de suprafaţă, care explodează în atmosferă ca „dopul unei sticle de şampanie”.

Experţii spun că zonele întunecate ce formează inelul intern al craterului indică „arsuri severe” care au pârjolit marginile acestuia.

O altă teorie spune că formaţiunea a apărut în urma impactului cu un meteorit care a căzut în acea regiune din Districtul autonom Iamalia-Neneţia, la o distanţă de circa 32 de kilometri de exploatarea de gaze naturale Bovanenkovo.

„Experţii s-au pus de acord în privinţa faptului că solul din jurul gropii pare să fi fost aruncat din interiorul craterului spre exterior, formând un crater suficient de mare prin care pot să zboare mai multe elicopter Mi-8”, afirmă cotidianul The Siberian Times.

Expediţia ştiinţifică organizată de autorităţile din Districtul autonom Iamalia-Neneţia include experţi de la Centrul pentru studii arctice din Rusia şi de la Institutul pentru criosferă din cadrul Academiei de ştiinţe a Federaţiei Ruse.

Specialiştii vor recolta eşantioane de sol, aer şi apă de la faţa locului. Ei vor fi însoţiţi de un specialist de la Ministerul rus pentru situaţii de urgenţă.

Un purtător de cuvânt al ministerului de resort din Iamalia a respins teoria impactului cu un meteorit: „Putem spune cu siguranţă că nu este vorba de un meteorit”.

Anna Kurchatova de la Cercetrul de cercetări ştiinţifice subarctice crede că acel crater s-a format în urma amestecului de apă, sare şi gaze naturale, care au generat o explozie subterană, în urma încălzirii globale. Gazele acumulate în gheaţă s-au amestecat cu nisip, sub scoarţă, apoi cu sare. În urmă cu 10.000 de ani, acea zonă era un fund de mare.

Încălzirea globală ar putea cauza o topire alarmantă în gheaţa aflată sub solul siberian, eliberând astfel gaze şi generând astfel de efecte, precum „explozia dopului unei sticle de şampanie”, precizează Anna Kurchatova.

Iamalia, o peninsulă din Oceanul Arctic, reprezintă principala zonă din care Rusia aprovizionează Europa cu gaze naturale.

Sursa: Gizmodo

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase