Home » D:News » Ce se întâmplă cu Terra? În Nordul Europei, căldura atinge niveluri nemaivăzute

Ce se întâmplă cu Terra? În Nordul Europei, căldura atinge niveluri nemaivăzute

Marius Comper 08.10.2014
În această săptămână, ţările din nordul Europei s-au confruntat cu un val de căldură fără precedent.

Termometrele au înregistrat 37,8 grade în Letonia, cea mai ridicată temperatură din istoria ţării

Letonia a înregistrat luni cea mai ridicată temperatură din istoria ţării, 37,8 grade Celsius, în oraşul port Ventspils (vest), anunţă serviciile meteo, citate de AFP.

Duminică, Letonia înregistrase un alt record de temperatură ridicată, respectiv 36,9 grade Celsius, comparativ cu 36,4 grade în anul 1943.

Temperaturi foarte ridicate s-au înregistrat în ultimele zile în ţările baltice, unde zeci de persoane s-au înecat.

Suedia se confruntă cu cele mai grave incendii de pădure din istoria modernă

O persoană şi-a pierdut viaţa în Suedia, în cele mai grave incendii de pădure din istoria modernă a ţării, favorizate de temperaturile caniculare, a anunţat marţi poliţia, citată de AFP.

Incendiul, aflat marţi în cea de a şasea zi, s-a întins pe aproape o sută de kilometri pătraţi în regiunea Sala şi a determinat luni evacuarea a peste 1.000 de persoane.

Pompierii au descoperit în noaptea de luni spre marţi, pe un drum, un bărbat decedat din cauza arsurilor suferite, în timp ce un şofer de camion a fost spitalizat cu arsuri grave.

Italia şi Franţa au răspuns la apelul Centrului de coordonare pentru reacţie de urgenţă (ERCC) al Uniunii Europene şi urmează să trimită marţi fiecare câte două avioane pentru stingerea incendiilor.

Căldura şi seceta cu care se confruntă Suedia de la jumătatea lunii iulie şi izolarea unora dintre pădurile afectate îngreunează intervenţia pompierilor, a afirmat Gunnar Strandberg, reprezentant al Autorităţii pentru protecţie civilă.

În regiunea Sala au fost înregistrate cele mai ridicate temperaturi din 1992, cu peste 34 de grade Celsius.

Autorităţile consideră că vor fi necesare mai multe săptămâni pentru a stinge incendiul, a cărui origine nu este deocamdată cunoscută.

Focurile de pădure sunt frecvente în Suedia vara, dar sunt în general limitate la suprafeţe mici. În 2006, un incendiu care a durat o lună în regiunea Boden a distrus mai puţin de doi kilometri pătraţi de pădure.

Sursa: Mediafax / Foto: AFP