Home » D:News » De ce ne recomandă unii cercetători să mâncăm cartofi reci?

De ce ne recomandă unii cercetători să mâncăm cartofi reci?

De ce ne recomandă unii cercetători să mâncăm cartofi reci?
Publicat: 10.08.2014
Persoanele care consumă carne roşie – care are, în cantitate mare, efecte nocive bine documentate asupra organismului uman – ar putea să se protejeze în oarecare măsură de aceste efecte dacă mănâncă banane sau cartofi fierţi reci, sugerează un studiu de mică amploare, realizat în Australia.

Oamenii care consumă multă carne roşie au un risc crescut de a se îmbolnăvi de cancer colorectal, dar unele studii arată că un anumit timp de carbohidrat – numit amidon rezistent – poate avea un efect protector, stimulând generarea unor substanţe care atenuează schimbările genetice care preced apariţia acestui tip de cancer.

Într-un prim studiu, de mică amploare, specialiştii de la Flinders University, Adelaide, Australia, au cercetat acest efect pe 23 de voluntari. 

Aceştia au mâncat, timp de 4 săptămâni, cantităţi mari de carne roşie, după care cercetătorii au prelevat celule din intestin şi le-au analizat. Au observat o creştere a numărului de molecule de microARN – lanţuri scurte de ARN care pot dezactiva anumite gene – numite miR17-92 şi miR21. Această creştere este asociată cu proliferarea celulelor tumorale specifice cancerului colorectal şi cu şanse mai mici de supravieţuire la persoanele cu acest tip de cancer.

În următoarea etapă a studiului, voluntarii au consumat, timp de încă o lună, tot o alimentaţie bogată în carne roşie, dar la care a fost adăugat şi amidon rezistent, administrat sub forma unei băuturi. Însă amidonul rezistent se găseşte şi în mod natural în unele alimente, de exemplu în banane şi în cartofii fierţi sau copţi care au fost lăsaţi să se răcească. 

Cercetătorii au analizat şi de această dată celule din intestinul participanţilor, constatând că nivelul de miR17-92 scăzuse până aproape de nivelul iniţial, cel de dinaintea introducerii dietei bogate în carne roşie. Nu s-a constatat nicio modificare a nivelului miR21.

Aceste schimbări indică faptul că amidonul rezistent are efecte complexe, pe care cercetătorii şi-au propus să le studieze mai detaliat în continuare.

Asta nu înseamnă că amidonul rezistent poate compensa orice efecte nocive pe care le-ar avea carnea roşie. Un specialist gastroenterolog, John Cummings, de la Dundee University, Marea Britanie, recomandă: 

„Carnea roşie trebuie să fie consumată doar în cantităţi mici, iar alimentele care conţin fibre sau amidon rezistent trebuie să constituie o parte importantă a dietei.”

Sursa: New Scientist

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Telescopul Webb a descoperit o galaxie spirală masivă de la începuturile Universului
Telescopul Webb a descoperit o galaxie spirală masivă de la începuturile Universului
Mitul medieval care ascunde una dintre cele mai profunde teorii despre sufletul uman
Mitul medieval care ascunde una dintre cele mai profunde teorii despre sufletul uman
O întâlnire străveche a Soarelui cu alte două stele a schimbat pentru totdeauna Sistemul Solar
O întâlnire străveche a Soarelui cu alte două stele a schimbat pentru totdeauna Sistemul Solar
Albert Einstein a avut dreptate: Timpul se scurge mai repede pe planeta Marte!
Albert Einstein a avut dreptate: Timpul se scurge mai repede pe planeta Marte!
Cel mai bătrân strămoș al rechinilor înota în apele Australiei pe vremea dinozaurilor
Cel mai bătrân strămoș al rechinilor înota în apele Australiei pe vremea dinozaurilor
Legendele uitate care au modelat miturile arturiene: Iosif din Arimateea și primii Vânători ai Graalului
Legendele uitate care au modelat miturile arturiene: Iosif din Arimateea și primii Vânători ai Graalului
Cum îi sprijinim pe cei care au pierdut pe cineva drag ori sunt la final de viață? Ghid empatic, bazat pe psihologie
Cum îi sprijinim pe cei care au pierdut pe cineva drag ori sunt la final de viață? Ghid empatic, bazat pe psihologie
Gardieni, creatori și simboluri ale puterii: Dragonii nu au fost întotdeauna personaje negative
Gardieni, creatori și simboluri ale puterii: Dragonii nu au fost întotdeauna personaje negative
Ce se întâmplă cu creierul atunci când lucrezi în echipă?
Ce se întâmplă cu creierul atunci când lucrezi în echipă?
Locul în care trăiești influențează ce greutate ai, arată un nou studiu
Locul în care trăiești influențează ce greutate ai, arată un nou studiu
Test de cultură. Care fasole este toxică atunci când este mâncată crudă?
Test de cultură. Care fasole este toxică atunci când este mâncată crudă?
JWST a descoperit o galaxie spirală asemănătoare Căii Lactee undeva unde nu ar trebui să existe
JWST a descoperit o galaxie spirală asemănătoare Căii Lactee undeva unde nu ar trebui să existe
Un cosmonaut rus, eliminat dintr-o misiune care trebuia să ajungă la Stația Spațială Internațională. Ce s-a întâmplat?
Un cosmonaut rus, eliminat dintr-o misiune care trebuia să ajungă la Stația Spațială Internațională. Ce s-a întâmplat?
Un magician a uitat parola cipului implantat în propriul corp
Un magician a uitat parola cipului implantat în propriul corp
10 obiceiuri prin care putem încetini îmbătrânirea corpului nostru
10 obiceiuri prin care putem încetini îmbătrânirea corpului nostru
Ziua în care Alexandru Ioan Cuza a introdus învăţământul obligatoriu şi gratuit. Ce păţeau părinţii care nu se supuneau legii
Ziua în care Alexandru Ioan Cuza a introdus învăţământul obligatoriu şi gratuit. Ce păţeau părinţii care nu se ...
20 de lucruri uimitoare despre creierul uman
20 de lucruri uimitoare despre creierul uman
Marile companii de Inteligență Artificială sunt „mai puțin reglementate decât restaurantele”
Marile companii de Inteligență Artificială sunt „mai puțin reglementate decât restaurantele”