Home » D:News » De ce ne recomandă unii cercetători să mâncăm cartofi reci?

De ce ne recomandă unii cercetători să mâncăm cartofi reci?

De ce ne recomandă unii cercetători să mâncăm cartofi reci?
Publicat: 10.08.2014
Persoanele care consumă carne roşie – care are, în cantitate mare, efecte nocive bine documentate asupra organismului uman – ar putea să se protejeze în oarecare măsură de aceste efecte dacă mănâncă banane sau cartofi fierţi reci, sugerează un studiu de mică amploare, realizat în Australia.

Oamenii care consumă multă carne roşie au un risc crescut de a se îmbolnăvi de cancer colorectal, dar unele studii arată că un anumit timp de carbohidrat – numit amidon rezistent – poate avea un efect protector, stimulând generarea unor substanţe care atenuează schimbările genetice care preced apariţia acestui tip de cancer.

Într-un prim studiu, de mică amploare, specialiştii de la Flinders University, Adelaide, Australia, au cercetat acest efect pe 23 de voluntari. 

Aceştia au mâncat, timp de 4 săptămâni, cantităţi mari de carne roşie, după care cercetătorii au prelevat celule din intestin şi le-au analizat. Au observat o creştere a numărului de molecule de microARN – lanţuri scurte de ARN care pot dezactiva anumite gene – numite miR17-92 şi miR21. Această creştere este asociată cu proliferarea celulelor tumorale specifice cancerului colorectal şi cu şanse mai mici de supravieţuire la persoanele cu acest tip de cancer.

În următoarea etapă a studiului, voluntarii au consumat, timp de încă o lună, tot o alimentaţie bogată în carne roşie, dar la care a fost adăugat şi amidon rezistent, administrat sub forma unei băuturi. Însă amidonul rezistent se găseşte şi în mod natural în unele alimente, de exemplu în banane şi în cartofii fierţi sau copţi care au fost lăsaţi să se răcească. 

Cercetătorii au analizat şi de această dată celule din intestinul participanţilor, constatând că nivelul de miR17-92 scăzuse până aproape de nivelul iniţial, cel de dinaintea introducerii dietei bogate în carne roşie. Nu s-a constatat nicio modificare a nivelului miR21.

Aceste schimbări indică faptul că amidonul rezistent are efecte complexe, pe care cercetătorii şi-au propus să le studieze mai detaliat în continuare.

Asta nu înseamnă că amidonul rezistent poate compensa orice efecte nocive pe care le-ar avea carnea roşie. Un specialist gastroenterolog, John Cummings, de la Dundee University, Marea Britanie, recomandă: 

„Carnea roşie trebuie să fie consumată doar în cantităţi mici, iar alimentele care conţin fibre sau amidon rezistent trebuie să constituie o parte importantă a dietei.”

Sursa: New Scientist

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
De la carbon la dulciuri: Cercetătorii chinezi transformă CO₂ în zahăr
De la carbon la dulciuri: Cercetătorii chinezi transformă CO₂ în zahăr
Capcanele pe care Hitler și Stalin și le-au întins reciproc
Capcanele pe care Hitler și Stalin și le-au întins reciproc
Vulcanii adânci de pe fundul oceanelor Pământului ar ascunde indicii cu privire la viața extraterestră
Vulcanii adânci de pe fundul oceanelor Pământului ar ascunde indicii cu privire la viața extraterestră
Cauza incredibilă care pune în pericol cea mai veche bibliotecă din Ungaria
Cauza incredibilă care pune în pericol cea mai veche bibliotecă din Ungaria
În urmă cu 132 de ani se năştea poetul şi dramaturgul Vladimir Maiakovski. Ce spunea Stalin despre el
În urmă cu 132 de ani se năştea poetul şi dramaturgul Vladimir Maiakovski. Ce spunea Stalin despre el
Profeția care a speriat turiștii din Japonia
Profeția care a speriat turiștii din Japonia
Alimentele care scad tensiunea arterială și protejează inima
Alimentele care scad tensiunea arterială și protejează inima
Studiu: riscul de boli cardiovasculare crește din cauza expunerii la lumină noaptea
Studiu: riscul de boli cardiovasculare crește din cauza expunerii la lumină noaptea
Speranța de viață ar putea fi aflată pe baza vârstei biologice a creierului
Speranța de viață ar putea fi aflată pe baza vârstei biologice a creierului
Roverul Perseverance a realizat o nouă călătorie record pe Marte
Roverul Perseverance a realizat o nouă călătorie record pe Marte
Misterioasele structuri din adâncul Pământului pot alimenta erupții vulcanice devastatoare
Misterioasele structuri din adâncul Pământului pot alimenta erupții vulcanice devastatoare
O anomalie cerebrală la oamenii moderni își are originea în ADN-ul neanderthalian străvechi
O anomalie cerebrală la oamenii moderni își are originea în ADN-ul neanderthalian străvechi
Cum era să ajungă marxist unul dintre cei mai înverșunați anti-comuniști. „Am alunecat deodată de pe culmile metafizicei în mlaștinile marxismului”
Cum era să ajungă marxist unul dintre cei mai înverșunați anti-comuniști. „Am alunecat deodată de pe culmile metafizicei ...
Nellie Bly, jurnalista care s-a prefăcut nebună și a înconjurat lumea în 72 de Zile. A intrat voluntar într-un spital psihiatric și a scris reportajul care a schimbat legile SUA
Nellie Bly, jurnalista care s-a prefăcut nebună și a înconjurat lumea în 72 de Zile. A intrat voluntar într-un spital ...
În Tokyo se află una dintre cele mai mari biblioteci din lume: Biblioteca Națională a Dietei din Japonia
În Tokyo se află una dintre cele mai mari biblioteci din lume: Biblioteca Națională a Dietei din Japonia
Midas, mitul regelui care transforma totul în aur cu atingerea sa
Midas, mitul regelui care transforma totul în aur cu atingerea sa
Biblioteca Congresului, cea mai mare bibliotecă din lume. Arhive istorice unice. Colosul de 173+ milioane de artefacte care păstrează memoria civilizației
Biblioteca Congresului, cea mai mare bibliotecă din lume. Arhive istorice unice. Colosul de 173+ milioane de artefacte care ...
Test de cultură generală. Care este diferența dintre înghețată și gelato?
Test de cultură generală. Care este diferența dintre înghețată și gelato?