Home » D:News » Autorităţile din Islanda au evacuat zona imensului Vulcan Bardarbunga. Industria aviatică, avertizată privind posibila erupţie

Autorităţile din Islanda au evacuat zona imensului Vulcan Bardarbunga. Industria aviatică, avertizată privind posibila erupţie

Autorităţile din Islanda au evacuat zona imensului Vulcan Bardarbunga. Industria aviatică, avertizată privind posibila erupţie
Publicat: 21.08.2014
Protecţia Civilă islandeză a anunţat miercuri că a încheiat evacuarea zonei Vulcanului Bardarbunga, a cărui activitate crează în continuare îngrijorare cu privire la o posibilă erupţie, relatează AFP.

Autorităţile au declarat pentru AFP că această operaţiune, care vizează regiunea din nordul acestui vulcan imens, acoperit de cel mai mare gheţar din ţară – Vatnajökull – s-a încheiat către ora locală şi GMT 3.00 (6.00, ora României).

În regiunea vizată, foarte sălbatică, nu există locuinţe, ci corturi şi locuri de campare pentru turişti şi vânători. Drumurile către această zonă au fost închise.

Unii cercetători consideră Vulcanul Bardarbunga destul de periculos, în cazul în care va intra în erupţie, el putând să perturbe traficul aerian în nordul Europei şi în regiunea Atlanticului de Nord prin emisii de cenuşă şi putând provoca pagube importante în Islanda, prin inundaţii, în urma topirii gheţii de către lavă.

Însă această perspectivă a eruperii rămânea ipotetică miercuri, activitatea seismică fiind în general stabilă după patru zile de la momentul în care magma a început să intre în mişcare, sâmbătă.

Protecţia Civilă a adăugat că plănuieşte să survoleze regiunea pe timpul zilei, pentru a se asigura că nu a rămas cineva acolo. La survoluri vor prticipa şi cercetători.

„Ceea ce vom face este să luăm avionul Pazei de Coastă, să survolăm regiunea astăzi (miercuri) şi să vedem dacă e cineva. Nu avem de unde să ştim, evident, dacă în zonă se mai află excursionişti sau alţii”, a declarat pentru televiziunea publică Ruv directorul Protecţiei Civile Vidir Reynisson.

Autorităţile au declarat marţi seara că este imposibil ca evoluţia Vulcanului Bardarbunga, în zilele sau săptămânile următoare, să fie prezisă. „Experienţa ne arată că activitatea seismică poate continua o perioadă îndelungată, fără să se declanşeze o erupţie”, potrivit Protecţiei Civile.

Industria aviatică, avertizată privind posibila erupţie a celui mai mare vulcan din Islanda

Industria aviatică din Europa a fost avertizată cu privire la posibilitatea perturbării traficului aerian din cauza activităţii înregistrate la cel mai mare sistem vulcanic din Islanda, Bardarbunga, situat în sud-vestul ţării, relatează Sky News.

Mişcări seismice intense au fost înregistrate la vulcanul Bardarbunga din Islanda în ultimele trei zile, dar deocamdată nu există indicii clare privind o eventuală erupţie. Biroul Meteorologic din Islanda a ridicat nivelul de risc pentru aviaţie la portocaliu, nivelul patru pe o scară cu cinci trepte. Biroul a precizat într-un comunicat că luni dimineaţă s-a înregistrat cel mai puternic seism din regiune, din 1996 până în prezent.

„Întrucât dovezile privind mişcările magmei la mai puţin de zece kilometri adâncime înseamnă o probabilitate crescută de erupţie vulcanică, codul pentru aviaţie la Bardarbunga a fost modificat la portocaliu”, a afirmat Biroul Meteorologic.

„În prezent, nu există indicii privind o erupţie, dar nu se poate exclude ca activitatea curentă să ducă la o erupţie sub-glacială explozivă, determinând inundaţii şi emisii de cenuşă”, a menţionat sursa citată, adăugând că „situaţia este monitorizată îndeaproape”.

Vulcanul Bardarbunga, cel mai mare din Islanda, este localizat sub gheţarul Vatnajokull, în sud-vestul ţării. Potrivit seismologului Martin Hensch, în cazul unei erupţii, cel mai mare risc ar fi valurile de inundaţii provocate de izbucnirea lavei sub gheţar.

În 2010, un nor de cenuşă provocat de erupţia vulcanului islandez Eyjafjallajokull a determinat închiderea în mare parte a spaţiului aerian european timp de şase zile. Peste zece milioane de persoane au fost afectate de acest eveniment.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase