Home » D:News » Există vreo legătură între cancerul de sân şi purtarea sutienului? Cercetătorii au un răspuns clar

Există vreo legătură între cancerul de sân şi purtarea sutienului? Cercetătorii au un răspuns clar

Există vreo legătură între cancerul de sân şi purtarea sutienului? Cercetătorii au un răspuns clar
Publicat: 08.09.2014
O echipă de cercetători americani a realizat un studiu pentru a afla dacă există vreo legătură între riscul de cancer de sân la femeile trecute de menopauză şi purtarea sutienului.

Având în vedere că în ţările mai dezvoltate cazurile de cancer mamar sunt mai multe ca în alte state, cercetătorii au bănuit că purtarea sutienelor ar putea avea o influenţă negativă.

Lu Chen, cercetător la Public Health Sciences Division din cadrul Fred Hutchinson Cancer Research Center, precizează că studiul lor nu a demonstrat vreo legătură între acest obicei şi cancer.

Riscul de cancer mamar era la fel, indiferent câte ore pe zi purtau femeile sutienul şi indiferent dacă sutienul avea sau nu sârmă de susţinere.

De asemenea, nici vârsta la care o femeie începe să poarte sutien nu influenţează riscul de cancer, se arată în studiu.

La cercetarea coordonată de Chen au participat 454 femei care aveau carcinom ductal invaziv, 590 care aveau carcinom lobular invaziv şi 469 femei care nu aveau cancer mamar. Toate femeile aveau între 55 şi 74 de ani.

În cadrul studiului, cercetătorii au realizat interviuri cu aceste femei, aflând detalii despre modul în care poartă sutien: vârsta la care au început să poarte, mărimea sutienului, câte ore pe zi îl poartă şi dacă preferă modele cu sârmă în partea de jos.

Rezultatul studiului a fost publicat în Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, revista care aparţine American Association for Cancer Research.

Sursa: Science Daily

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase