Home » D:News » Ce s-a întâmplat cu adevărat cu zborul MH17? Iată verdictul din raportul oficial (VIDEO)

Ce s-a întâmplat cu adevărat cu zborul MH17? Iată verdictul din raportul oficial (VIDEO)

Publicat: 09.09.2014
Primul raport privind prăbuşirea cursei MH17 în estul Ucrainei, la 17 iulie, arată că avionul malaysian a fost lovit de "numeroase obiecte" care "l-au străpuns cu mare viteză", relatează BBC News Online.

Potrivit raportului intermediar întocmit de experţii olandezi şi dat publicităţii marţi, Boeingul companiei Malaysia Airlines, care asigura cursa MH17 pe ruta Amsterdam-Kuala Lumpur, s-a dezmembrat în aer, după ce a fost lovit de „numeroase obiecte” care „au străpuns avionul cu mare viteză”.

Raportul, întocmit de Biroul olandez de Anchetă pentru Securitate (OVV), adaugă că nu există „dovezi privind o eroare tehnică sau umană”.

Anchetatorii olandezi s-au bazat pe informaţiile înregistrate de cutiile negre, cele primite de la controlorii de trafic aerian, pe imagini din satelit şi fotografii de la locul prăbuşirii, pentru a redacta acest raport preliminar.

Anchetatorii nu s-au deplasat la locul tragediei din cauza confruntărilor dintre forţele ucrainene şi rebelii proruşi, dar au precizat că fotografiile cu epava avionului sugerează că acesta s-a dezmembrat în timpul zborului. Separatiştii au preluat controlul asupra zonei prăbuşirii timp de mai multe săptămâni, căutând printre fragmentele epavei şi blocând accesul anchetatorilor.

Experţii au precizat că avionul „s-a dezmembrat în aer probabil ca urmare a daunelor structurale cauzate de un număr mare de obiecte cu mare viteză care au străpuns aeronava din exterior”.

Înregistrările cutiilor negre nu au prezentat nici un indiciu privind existenţa unei erori tehnice sau a unei situaţii de urgenţă, au subliniat experţii, adăugând că nu există dovezi privind o eventuală manipulare a înregistratoarelor de zbor, care au fost predate anchetatorilor după mai multe zile.

Istoricul de mentenanţă a arătat că aeronava era în stare bună şi nu avea probleme tehnice cunoscute atunci când a decolat de la Amsterdam, potrivit raportului. În plus, experţii au afirmat că avionul era manevrat de „un echipaj calificat şi experimentat”.

De asemenea, comunicaţiile radio dintre pilot şi controlorii de trafic aerian ucraineni confirmă că nu a existat nici un apel de urgenţă.

Pe de altă parte, raportul precizează că alte trei avioane comerciale de mari dimensiuni zburau în aceeaşi zonă, la aproximativ aceeaşi oră.

Raportul intermediar nu atribuie vreo vină sau responsabilitate pentru catastrofă, însă o anchetă penală separată este efectuată de procurorii din Haga. Biroul de anchetă a precizat că se aşteaptă ca raportul final să fie publicat în termen de un an.

Ultima transmisie a echipajului a început la ora locală 13.19 şi 56 de secunde şi s-a încheiat după trei secunde. „Romeo November Delta, Malaysian one seven” – au fost ultimele cuvinte transmise de echipaj, care a răspuns la o transmisie a centrului de control aerian ucrainean.

Acesta a încercat ulterior să ia legătura cu avionul Boeing al Malaysia Airlines între orele 13.20 şi 13.22 şi 2 secunde, însă nu a primit niciun răspuns. În consecinţă, a contactat centrul de control rus, care a fost întrebat: „observaţi avionul malaysian?”

„Nu răspunde nici la apelurile noastre”, a răspuns centrul rus. „A dispărut”, afirmă centrul ucrainean de control. „Nu vedem nimic”, anunţă partea rusă.    Ultima transmisie a echipajului a început la ora locală 13.19 şi 56 de secunde şi s-a încheiat după trei secunde.

Ultima transmisie a echipajului a început la ora locală 13.19 şi 56 de secunde şi s-a încheiat după trei secunde. „Romeo November Delta, Malaysian one seven” – au fost ultimele cuvinte transmise de echipaj, care a răspuns la o transmisie a centrului de control aerian ucrainean.

Acesta a încercat ulterior să ia legătura cu avionul Boeing al Malaysia Airlines între orele 13.20 şi 13.22 şi 2 secunde, însă nu a primit niciun răspuns. În consecinţă, a contactat centrul de control rus, care a fost întrebat: „observaţi avionul malaysian?”

„Nu răspunde nici la apelurile noastre”, a răspuns centrul rus. „A dispărut”, afirmă centrul ucrainean de control. „Nu vedem nimic”, anunţă partea rusă.

Boeingul 777 s-a prăbuşit între Krasni Luci, în regiunea Lugansk, şi Şahtarsk, în regiunea Doneţk, la 17 iulie. Toate cele 298 de persoane aflate la bord, între care 193 de cetăţeni olandezi, au murit în urma prăbuşirii avionului malaysian.

Ucraina şi Occidentul i-au acuzat pe separatiştii proruşi că au doborât avionul cu un sistem antiaerian de tip Buk, iar Moscova şi insurgenţii acuză Kievul. Potrivit corespondentului BBC, sistemul Buk lansează rachete ce explodează în apropierea ţintei, care este străpunsă de şrapnel pentru a crea pagube cât mai mari.

Cum funcţionează o rachetă lansată de un sistem antiaerian de tip Buk    (Ilustraţie: New York Times)Cum funcţionează o rachetă lansată de un sistem antiaerian de tip Buk

Experţi din Marea Britanie, Germania, Australia, Malaysia, Statele Unite, Ucraina şi Rusia colaborează la acest caz.

În condiţiile în care până acum nu au avut acces în zonă, anchetatorii intenţionează să se deplaseze la locul catastrofei imediat ce va fi posibil, potrivit CNN. „Accesul coordonat al echipei internaţionale de anchetatori la locul epavei nu a fost încă posibil”, se arată în raport, care adaugă că „Biroul de anchetă intenţionează să viziteze zona oricând va fi posibilă o investigare a epavei în condiţii de siguranţă”.

Raportul prezintă o listă cu obiectivele care necesită investigaţii suplimentare, inclusiv examinarea epavei şi a unor eventuale obiecte externe de către experţi legişti.

Militari ruşi ar fi operat un sistem Buk în zona prăbuşirii zborului MH17 în Ucraina

Personal militar rusesc opera sistemul de rachete Buk care a fost văzut în zona din estul Ucrainei unde s-a prăbuşit zborul MH17 al Malaysia Airlines, la 17 iulie, au declarat martori oculari pentru emisiunea Panorama, relatează BBC News Online.

Kremlinul a sugerat în mai multe rânduri că racheta care a doborât avionul Malaysia Airlines a fost lansată de un avion ucrainean. La rândul lor, rebelii proruşi din estul Ucrainei au negat că ar deţine sistemul de rachete Buk.

Cu toate acestea, fotografii şi înregistrări de la faţa locului pun sub semnul întrebării afirmaţiile Kremlinului şi rebelilor proruşi, care au asigurat că în regiunea controlată nu se afla un sistem Buk de lansare a rachetelor.

Trei martori oculari au relatat însă pentru emisiunea Panorama că au văzut un sistem de lansare a rachetelor în zona controlată de rebelii proruşi cu câteva ore înainte de prăbuşirea avionului Boeing 777 al Malaysia Airlines.

Unul dintre martori a afirmat că a observat transportarea unui sistem de lansare a rachetelor la Snijne, la aproximativ zece kilometri de locul prăbuşirii avionului, în jurul orei locale 13.30 (13.30, ora României).

„Am văzut cum a fost descărcat, iar când motorul sistemului Buk a fost pornit, întreaga piaţă din oraş s-a umplut de fum”, a afirmat martorul.

El a adăugat că echipajul era format, cel mai probabil, din militari ruşi. „Erau disciplinaţi, spre deosebire de rebeli, şi nu purtau uniforma tradiţională ucraineană de camuflaj, care se regăsea deopotrivă la forţele ucrainene şi la rebeli”, a relatat martorul.

„Aveau accent rusesc. Pronunţia cuvintelor era diferită faţă de cea a locuitorilor din regiune”, a explicat el. În estul Ucrainei, majoritatea locuitorilor vorbesc limba rusă, însă echipajul care însoţea sistemul de rachete Buk nu avea accentul local.

Un fragment din avionul Boeing al Malaysia Airlines se află din 23 iulie în satul Petropavlivka, din regiunea Doneţk, în estul Ucrainei. Anchetatorii au afirmat că avionul a fost lovit de proiectile provenind de la o armă cu fragmentaţie, asemenea rachetei Buk. Afirmaţiile sale au fost confirmate de un al doilea martor, care a adăugat că un ofiţer care însoţea transportul sistemului Buk într-o maşină militară vorbea cu un accent moscovit.

Avionul Boeing al Malaysia Airlines s-a prăbuşit la 17 iulie în estul Ucrainei, într-o zonă unde aveau loc confruntări violente între forţele ucrainene şi insurgenţii proruşi. Tragedia aviatică s-a soldat cu 298 de victime, între care 193 olandezi.

Surse: Mediafax, BBC News, Raportul intermediar [PDF]

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase