Home » D:News » AirHopper – metoda prin care hackerii pot „sparge” un computer chiar dacă nu e conectat la Internet

AirHopper – metoda prin care hackerii pot „sparge” un computer chiar dacă nu e conectat la Internet

AirHopper – metoda prin care hackerii pot „sparge” un computer chiar dacă nu e conectat la Internet
Publicat: 22.11.2014
Multe date de interes deosebit – de la informaţii privind securitatea naţională până la date secrete ale companilor particulare – sunt stocate pe computere care nu sunt conectate niciodată la internet. Dar specialiştii în informatică de la Universitatea Ben-Gurion din Israel afirmă că au găsit un mod de a accesa datele din asemenea computere.

Aşa-numitul „gol de aer” – menţinerea unui computer în afara reţelei internet sau a reţelelor locale nesecurizate, izolat fizic de acestea – este considerat drept metoda cea mai sigură de a-i împiedica pe hackeri să aibă acces la datele din respectivul computer.

Dar cercetătorii israelieni au proiectat un software care înregistrează apăsările pe taste şi apoi transmite aceste informaţii, prin semnale radio FM generate de placa video a computerului. Semnalele sunt recepţionate de un smartphone aflat în zonă şi echipat cu un dispozitiv special de recepţie a semnalelor radio. (În experiment, cercetătorii au folosit un Samsung Galaxy S4, activând receptorul radio prin conectarea căştilor.) 

E drept, metoda este lentă, transferând mai puţin de 60 bytes/s şi funcţionează doar pe distanţe de 1-7 metri. Dar semnalele radio recepţionate din apropiere pot fi apoi  retransmise unui alt hacker, aflat mai departe.

Transmiterea informaţiilor prin unde radio poate fi făcută fără ca utilizatorul computerului să-şi dea seama. Totuşi, metoda – numită AirHopper – necesită instalarea prealabilă, pe computerul vizat, a programului care înregistrează apăsările pe taste.

Cercetătorii au descris tehnica într-o lucrare prezentată în cadrul International Conference on Malicious and Unwanted Software (Malcon); ei au afirmat că metoda ar putea fi folosită de persoane şi organizaţii cu intenţii rele şi că este necesar ca specialiştii să ia în discuţie problema, pentru a găsi o metodă de a reduce riscurile. 

Până acum, singura metodă de a preveni furtul de date cu ajutorul undelor radio este aşezarea computerelor în incinte metalice şi în încăperi cu pereţi groşi, care distorsionează transmisia radio.

Anul trecut, specialiştii germani au demonstrat că programele malware pot fi transmise de la un computer la altul prin intermediul unor unde sonore cu frecvenţă foarte înaltă, inaudibile pentru urechea umană. Cu ajutorul microfoanelor şi al difuzoarelor cu care sunt echipate în mod obişnuit computerele, pot fi transmise parole şi volume mici de date de la un computer la un altul aflat la distanţă de 19 metri. 

Sursa: Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase