Home » D:News » Ceremonia secretă a celor 7 oameni care controlează Internetul (VIDEO)

Ceremonia secretă a celor 7 oameni care controlează Internetul (VIDEO)

Publicat: 02.12.2014
De 4 ori pe an, în două locuri secrete de pe teritoriul Statelor Unite, are loc ceremonia deţinătorilor de chei, care controlează securitatea Internetului. Nu este vorba de o teorie a conspiraţiei, aceste persoane există în realitate, iar misiunea lor este foarte importantă.

Există în total 14 persoane care deţin chei de acces la baza de date a Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN), toţi experţi în domeniul securităţii Internetului din întreaga lume.

Ei sunt aleşi datorită experienţei lor, dar şi în funcţie de repartizarea geografică.

Experţii controlează sistemul de nume de domeniu, care asociază o adresă web unei serii de numere, numite adrese IP.

Dacă nu ar exista aceste adrese, toate site-urile ar trebui accesate printr-o lungă serie de numere. De exemplu, în loc de theguardian.com, ar trebuie să scriem echivalentul în cifre, adică 77.91.251.10.

Fiecare deţinător de chei ales de ICANN are o cheie metalică, cu care poate deschide o cutie de valori, unde se află un card care activează un aparat care va genera master key, adică o parolă secretă, cu care se obţine accesul la baza de date ICANN.

Cine are acces la această bază de date controlează Internetul, de aceea acest control nu trebuie încredinţat unei singure persoane, ci mai multor responsabili.

Seifurile care pot fi deschise cu cheile metalice. Aici se află carduri care permit accesul la baza de date ICANN    (Foto: Laurence Mathieu/the Guardian) Seifurile care pot fi deschise cu cheile metalice. Aici se află carduri care permit accesul la baza de date ICANN

În schimb, rezervele lor au câte un smartcard care conţine un fragment de cod cu care poate fi construit un aparat care să fabrice chei de schimb.

În fiecare an, aceste persoane trimit ICANN o fotografie în care apar cu cheia lor în mână şi cu un ziar cotidian, pentru a demonstra că totul este în ordine.

Ceremonia la care participă deţinătorii de chei este secretă, dar în acest an a fost transmisă online, pentru a demonstra întregii lumi că aceşti oameni îşi iau în serios misiunea.

Un jurnalist de la Guardian a fost invitat la ceremonia din acest an. Accesul se face prin numeroase filtre de control: coduri PIN, carduri, amprente digitale şi aparate care scanează irisul deschid o uşă după alta, iar camera unde are loc întâlnirea este aşa de bine securizată că aparatele electronice de aici nu pot fi accesate din exterior.

În urma acestor ceremonii sunt stabilite noi master key, adică noi parole, care să garanteze că accestul la baza de date ICANN este securizat.

Parola este alcătuită dintr-o serie lungă de cuvinte care par să fie alese la întâmplare. Iată un exemplu, al unei parole mai vechi: „Flatfoot warranty brickyard Camelot…. blackjack vagabond.” Fiecare parolă este valabilă doar 3 luni, după care trebuie din nou schimbată.

Tradiţia acestei ceremonii a început în anul 2010, iar aici puteţi vedea cum a decurs prima întâlnire.

De atunci, de 4 ori pe an are loc această întâlnire, de 2 ori pe coasta de est a SUA şi de 2 ori pe coasta de vest.

Ceremoniile din est şi cele din vest implică fiecare participarea a 7 deţinători principali de chei. Cele 7 persoane de rezervă vor fi contactate doar în ultimă instanţă, în cazul în care sistemul va fi compromis şi va trebui reconstruit.

Pentru a participa la aceste ceremonii, deţinătorii de chei trebuie să vină în SUA pe cheltuială proprie. După întrunire însă, ei sunt recompensaţi prin participarea la o petrecere, care se organizează la restaurant.

Surse: The Guardian, Business Insider

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase